Svårt att hålla efter ungarna när över 70 000 vill simma samtidigt

Arrausköldpaddan är hotad på grund av tjuvjakt och illegal handel. Bild: WCS Brazil

Masskläckning hjälper arrausköldpaddan att överleva. Naturskyddsorganisationen WCS filmade "en livets explosion" då över 70 000 nykläckta ungar samtidigt vallfärdade från sin kläckningsgrop på sandstranden till vattenbrynet i Brasilien.

Arrausköldpaddan är Latinamerikas största sötvattensköldpadda. Som fullvuxen kan den bli en dryg meter lång och väga 90 kilo, men alldeles för få ungar blir fullvuxna. Äggen och köttet gör arten till föremål för tjuvjakt och illegal handel.

Arrausköldpaddans ungar massvandrar till vattenbrynet för att minska risken för att varje enskild individ ska falla offer för rovdjur. Bild: WCS Brazil

Organisationen The Wildlife Conservation Society har ingripit genom att övervaka det korta men kritiska skedet i arrausköldpaddans liv – vandringen från sandgropen där ungarna kläcks till vattenbrynet.

Hungriga fåglar och kräftdjur brukar festa på stranden då de försvarslösa sköldpaddsungarna kläcks. För att så många ungar som möjligt ska överleva sin jungfrufärd är honans strategi att alla äggen ska kläckas samtidigt.

– För arrausköldpaddan utgör masskläckningen en livets explosion, men också livets mest sårbara skede. Den synkroniserade kläckningen gör att ungarna på en gång kan ta sig till flodstranden för att påbörja livets resa, säger Camila Ferrara på WCS.

När WCS övervakade Abufari naturskyddsområde i närheten av Amazonflodens delta i Brasilien lyckades masskläckningen så bra att de som dokumenterade den knappt hann räkna ungarna. Den mest intensiva dagen kläcktes omkring 71 000 ungar, några dagar senare 21 000.

Avsikten var att studera äggläggningen och kläckningen i detalj för att effektivera skyddsmetoderna på sikt. Arrausköldpaddan spelar en viktig roll i det lokala ekosystemet då den sprider växtfrön utmed flodbankarna. Det hjälper växtligheten att sprida sig, vilket i sin tur hejdar erosion och skapar skyddade miljöer för många andra organismer.

Här kan du se ett klipp med sköldpaddorna:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning