Svårt att få kompensation för sandstorm på semesterresan

Det kan vara svårt att få kompensation för en semesterresa som blir förstörd på grund av en oväntad sandstorm. Bild: Desiree Martin/Lehtikuva

Sandstormar och andra oväntade väderförhållanden ger inte automatiskt rätt till kompensation för en förstörd semesterresa.

Konsument- och konkurrensverket uppger att det kan vara svårt att få ersättning för en semesterresa som blir förstörd på grund av en sandstorm. En häftig sandstorm från Sahara drabbade under helgen Kanarieöarna, som är ett populärt resmål för finländska turister.

– Då det är fråga om oväntade väderförhållanden som researrangören eller flygbolaget inte har kunnat förutse har kunden begränsade rättigheter, säger Annina Huolman, sakkunnig vid Konsument- och konkurrensverket.

Om det är fråga om en så kallad paketresa, där en och samma researrangör står för både flyget och boendet, kan arrangören vara tvungen att stå för överraskande extra kostnader. Det kan till exempel vara fråga om övernattning ifall flyget har blivit försenat.

Men överlag är det inte helt lätt att få kompensation för en förstörd semesterresa. Det typiska skälet för kompensation är felaktig marknadsföring.

– Om resepaketet inte håller vad det lovat så kan man ha rätt att få en del av priset tillbaka, säger Huolman.

Reser man på eget bevåg, det vill säga att man beställt flyg och boende separat, är också den personliga risken större. Då kan det löna sig att bekanta sig med detaljerna i den egna reseförsäkringen.

Enligt Huolman har Konsument- och konkurrensverket tills vidare inte fått förfrågningar med anledning av sandstormen på Kanarieöarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning