Svart är det nya svarta på årets bostadsmässa

Mässans mest omtalade hus är Wave, en utmanande träskapelse av arkitekten Seppo Mäntylä. Han har inspirerats av bilars och båtars fartfyllda formgivning. Huset ligger på paradplats, med utsikt över Saimen. Foto: Jenny Blomqvist Bild: Jenny Blomqvist

31 hus har under kort tid vuxit fram som svampar på en skogsbacke vid Saimen. Årets mässområde Kirkonvarkaus i S:t Michel bjuder på purfinskt sagolandskap. Svart, vitt, naturmaterial och bubbelpool förekommer i nästan varje hus, och många gäster saknar variation. Till och med under en regnig och kall julivardag är mässan välbesökt.

Bostadsmässan 2017 ligger endast tre kilometer söder om S:t Michels stadskärna. Årets tema är boendets inverkan på människans välbefinnande. Målet har därför varit att skapa ett bostadsområde som inspireras av Saimens vatten, respekterar naturen och erbjuder motionsmöjligheter. Till skillnad från många tidigare mässor ligger husen inte lika tätt inpå varandra.

Svart är en av mässans tydligaste trender, både inuti och utanpå hemmen. Mässan uppfattas i sin helhet som ganska homogen och många har svårt att minnas vilket vardagsrum som låg i vilket hus, eftersom de är så lika.

På S:t Michels bostadsmässa grönskar det både inuti och utanför de många växthusen. Foto: Jenny Blomqvist Bild: Jenny Blomqvist

En sjö av inspiration

Bostadsmässan är en träffpunkt för bostadsproducenter och konsumenter. På mässorna presenteras bygg- och boendebranschernas forskningsresultat och exempel på hur de kan tillämpas och visualiseras i praktiken.

På årets mässområde ligger 29 småhus, ett parhus och ett radhus, men inga överdimensionerade bostäder. Många av husen har rymliga terrasser och vardagsrum med högt i tak och enorma fönster, som vetter mot Saimens sjösystem.

Några hus kryper nerför backen med spännande planlösningar, men det är förvånande att inte fler arkitekter har utnyttjat den kuperade terrängen.

Talo Vahvaselkäs vardagsrum är ljust och rymligt, med naturnära färger och en trendig golvlampa. Foto: Jenny Blomqvist Bild: Jenny Blomqvist

Holistisk hälsa i hemmet

En tydlig trend är bubbelpool på terrassen, trots att Saimen ligger nedanför huset. I många hem finns dessutom bastu, spa och gym, med fönster mot sjön.

Miljön och tillgängligheten ska motivera till mera rörelse. Barnen kan roa sig i lekparkens långa rutschbanor, medan föräldrarna tränar på det gemensamma utegymmet.

Ett hus har till och med en egen golfbana på gården.

Kontio Toive är drömhemmet för ett sportigt medelålders par. Konstruktionen är massiv stock, vilket betyder att huset andas bra. Foto: Jenny Blomqvist Bild: Jenny Blomqvist

Mörkret tar över

Pågår 14.7–13.8.

Öppet varje dag kl. 10–18 (kl. 10–22 torsdag 27.7 och 3.8.)

Organiseras av andelslaget Finlands Bostadsmässa.

Mässans beskyddare är president Sauli Niinistö.

Temaveckor:

Fritidssysselsättningsvecka 24–30 juli.

Framtidsvecka 31 juli–6 augusti.

Jämställdhetsvecka 7–13 augusti.

Kommande bostadsmässor:

2018 Björneborg

2019 Kouvola

2020 Tusby

FNB–SPT

Design och rekvisita har också en väsentlig roll på bostadsmässan, men det kan vara svårt att uppfatta själva arkitekturen bakom den utstuderade inredningen. Klassiska citroner, dramatiska rödlökar, dyrt salt, kitschiga bokhögar och konstnärsverktyg ligger omsorgsfullt utslängda på skinande ytor. Hemtrevligheten ersätts av lyx och kitsch.

Under de senaste åren har vitt klart dominerat på bostadsmässorna, men nu framträder allt mörkare nyanser. "För mycket svart", "det är ju helt svart", "var är färgerna", "spännande med svart" är några spontana reaktioner. Besökarna uttrycker sin kritik lågmält, men ställer gärna frågor gällande det praktiska, hållbarheten och byggtekniken.

I synnerhet svarta badrum väcker åsikter: "konstigt", "mörkt", "stiligt", "opraktiskt". Risken med svart är att det blir för mörkt under vinterhalvåret.

Det här är det första man ser när man stiger in i MinunVALO. Takhöjden är minst 3,5 meter, vilket ger ljus och rymd. Träfasaden ger tillsammans med stål- och betongkonstruktionen en modern och robust känsla. Foto: Jenny Blomqvist Bild: Jenny Blomqvist

Publikmagnet vill känna fartvinden

Mässans blickfång är ett stockhus, som är allt annat än traditionellt. Wave är format som en böljande våg och ligger på paradplats.

Av kommentarerna att döma avskyr vissa skapelsen, medan andra tycker att det är drömhuset. Den oändliga kön antyder ändå att huset är värt att se. Det är snabba bilar och strömlinjeformade båtar som har inspirerat arkitekten Seppo Mäntylä.

Till Talo Vahvaselkä flyttar en sportig familj på fem personer. De kan träna puttar på egen golfplan mellan huset och spabyggnaden. Foto: Jenny Blomqvist Bild: Jenny Blomqvist

På naturens villkor

Strandvegetationen har lämnats orörd för att skydda åkergrodan. Området är också hem för ett annat fridlyst djur, flygekorren. Därför har man bevarat mesta möjliga träd, vilket också ökar människornas välmående. Skogen har bokstavligen flyttat in, för de flesta husen är byggda och inredda i trä och stock.

I år finns bara ett fåtal stenhus. I natursköna Kirkonvarkaus har det funnits mänsklig befolkning sedan stenåldern, vilket man vill respektera. Därför är många av husen byggda av förnybara material som andas, är ändamålsenliga och kostnadseffektiva.

FNB–SPT–JENNY BLOMQVIST

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning