Svårt ändra på att kvinnor förbjuds på läktaren i Iran – "Fifa måste agera mycket mer kraftfullt"

I bortamatchen mot Qatar, i VM-kvalet 2013, fick iranska kvinnor se matchen. På hemmaplan är det förbjudet. Bild: Osama Faisal/AP/TT

Efter påtryckningar från Fifa tilläts iranska kvinnor att gå på VM-kvalmatchen i fotboll mot Kambodja. Men blir det en dörröppnare?– Nej, det tror jag inte, möjligen ett första pyttelitet steg, säger Pezhman Pars, expert på iransk fotboll.

Det var den tragiska händelsen med Sahar Khodayari, den iranska kvinnan som tände eld på sig själv av rädsla för att få fängelsestraff för att ha smugit sig in på en fotbollsmatch, som öppnade ögonen på världens fotbollsledare.

Ordföranden i Internationella fotbollsförbundet, Gianni Infantino, tryckte på hos det iranska fotbollsförbundet att tillåta kvinnliga åskådare på herrlandskamper – och fick ett löfte om att kvinnor skulle få se VM-kvalmatchen mot Kambodja som spelades på torsdagen.

Det är första gången sedan 1981 som kvinnor fått rätt att köpa biljetter till en fotbollsmatch. De 3 500 biljetter som släpptes för kvinnor såldes slut snabbt. Kvinnorna skulle sitta på en egen sektion, övervakade av 150 kvinnliga poliser.

– Jag kan knappt tro att det här sker efter alla år som jag jobbat med fotboll och sett allt på tv, och nu kan jag se det på plats, sade fotbollsjournalisten Raha Poorbakhsh till AFP inför matchen.

Engångsföreteelse

Fastighetsmäklaren Pezhman Pars skriver om iransk fotboll på både Twitter och Svenskafans.com samt har en podd om iransk fotboll. Han tror att den här matchen blir en engångsföreteelse.

– Ja, det tror jag, definitivt. De styrande har så lite att förlora och mycket att vinna på att öppna upp en sektion i matchen mot Kambodja som ändå inte drar så mycket folk, säger han.

– Men att tjejer sedan ska kunna få gå på seriefotboll, det tror jag inte blir verklighet det närmaste året i alla fall.

Även i fjol fick ett 100-tal kvinnor se en landskamp, mot Bolivia.

– Men den matchen var inte öppen för allmänheten, många i publiken var handplockade bland förbundets bekanta, fotbollslag och tränare.

"Fifa måste agera kraftfullt"

Det har varit förbjudet för kvinnor i Iran att gå på herrfotbollsmatcher sedan 1981. Andra sporter, som inte är lika populära som fotboll, får de följa från läktarplats.

– Då volleyboll blev populärt förbjöds kvinnor även där. Men då satte Internationella volleybollförbundet (FIVB) ner foten och sa att de skulle stänga av Iran om inte kvinnor tilläts gå på matcherna, säger Pars.

Förutom Fifas påtryckningar har ordföranden i det europeiska fotbollsförbundet (Uefa), Aleksander Ceferin, uppmanat nationer och klubblag att inte möta iranska lag. Något som Pezhman Pars anser inte kommer att få någon som helst praktisk betydelse, då så få europeiska landslag och klubblag brukar möta iranska lag.

Han anser i stället att nationsförbund måste sätta press på Fifa att följa sina egna regler, annars bör sanktioner utfärdas mot Iran.

– Fifa måste agera mycket mer kraftfullt. Samtidigt måste man stötta de krafter som finns, de kvinnor som gör vardagens tuffa motstånd. Man bör fråga kvinnorna om vilken hjälp de behöver.

Svårt att ändra

De senaste åren har alltfler kvinnliga fotbollssupportrar dokumenterat att de klätt ut sig till män och gått på matcher. De flesta har klarat sig utan att åka fast.

– Jag vet att det finns de som åkt fast, men jag vet inte om det utfärdats några riktigt stränga straff. Frågan har i alla fall blivit hetare i Iran och stora fotbollsprofiler i landslaget, och supportrar, har lyft frågan.

Han menar ändå att förbudet mot kvinnor på läktaren är en kvarleva som är svår att ändra på.

– Jag tror att politiker kanske inte vill ta den här fajten, för vad skulle ett sånt utspel få för politiska konsekvenser för dem?

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning