Svårast att bli antagen till gymnasium i Grankulla – för en svensk gymnasieplats i Helsingfors behövdes ett medeltal på 7,75

Också i år är det svårast att få en studieplats vid Gymnasiet Grankulla samskola som tar emot 97 nya elever. Bild: Karl Vilhjálmsson

Gymnasiet Grankulla samskola, GGS, håller ställningen som svenskspråkigt elitgymnasium i huvudstadsregionen. Skolan har den högsta betygsgränsen bland de svenskspråkiga huvudstadsskolorna. För att få en studieplats i GGS måste man ha 8,67 i medeltal på grundskolans avgångsbetyg.

Gymnasierna i huvudstadsregionerna har slagit fast sina antagningskriterier utifrån antalet sökande. Också i år är det svårast att få en studieplats vid Gymnasiet Grankulla samskola som tar emot 97 nya elever. Lägsta betygsmedeltalet för att få en plats i Grankulla var i år 8,67 vilket är snäppet högre än i fjol då gränsen låg på 8,46.

Av Helsingfors tre svenska gymnasier har Lärkan den högsta betygsgränsen, 8,17, efterföljd av Brändö gymnasium, 7,92 och Tölö gymnasium, 7,75. Till de svenskspråkiga gymnasierna i Helsingfors sökte i år 481 elever. I år var det svårare att komma in till ett svenskt gymnasium i Helsingfors än till ett finskt. Då det krävdes 7,75 för att få en svensk gymnasieplats i huvudstaden, räckte det med 7,42 för att få en plats vid ett finskt gymnasium.

För att bli antagen till Mattlidens gymnasium i Esbo krävs ett betygsmedeltal på 7,92 vilket är något högre än i fjol då det räckte med 7,45.

Lättast är det att få en studieplats vid Helsinge gymnasium i Vanda där betygsmedeltalet ska vara 7,33 eller mer för bli antagen. Av Helsinges 54 platser går 37 till elever som har angett Helsinge som sitt förstahandsval.

Läs också: "Antagningskriterier får intresset för matematik att explodera – Grankulla får svårt att få ihop en grupp med kort matematik".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning