Svårare för yngre att hyra Airbnb i Kanada

Airbnb i Kanada låter inte alla personer under 25 hyra hela hus eller lägenheter. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/TT-NTB Scanpix

Personer under 25 år får inte längre hyra hela bostäder via sajten Airbnb i Kanada, åtminstone inte om de redan bor i den ort de vill hyra en bostad i.

Företaget tar steget efter att tre personer i lördags skjutits till döds i en lägenhet som hyrts via sajten i centrala Toronto. Målet är att få stopp på otillåtna fester som hålls i hem hyrda via Airbnb.

De under 25 år får fortsatt hyra rum i hus eller lägenheter via sajten.

– Vi vet att 99,9 procent av alla som använder Airbnb är skötsamma, säger Chris Lehane, vice vd på Airbnb, på en presskonferens där han konstaterar att antalet inrapporterade skadeanmälningar stiger när gästerna är under 25 år.

Om försöket att åldersbegränsa uthyrningarna minskar vålds- och skadeanmälningarna kan det utvidgas till andra länder. Airbnb ska även införa en dygnetruntjour för grannar som misstänker otillåtna fester i uthyrda bostäder.

I januari dog en 18-årig man i ett hus hyrt via sajten och i oktober förra året öppnade en gärningsman eld vid en fest i ett Airbnb-boende i Kalifornien. Fyra män och en kvinna dödades.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning