Svåra minnen möter adopterade Yasmin Nava när hon återvänder till sina rötter

Yasmin Nava på barnhemmet med ett foto av sig själv då hon ännu hette Albanus. Bild: Barbro Björkfelt, Yle

Hon var övergiven av sina föräldrar och tiggde mat på gatan i Indien när hon som sjuåring adopterades till Finland.

Dok: Albanus söker sitt hem sänds i Yle Fem 20.12 kl. 18.30.

När trebarnsmamman Yasmin Nava i Helsingfors är 45 år gammal bestämmer hon sig för att det är dags att åka tillbaka till det land hon lämnade bakom sig för 38 år sedan. Som sjuåring 1979 var hon ett av de första barnen som adopterades från Indien till Finland. Filmaren Barbro Björkfelt följer med på resan till den indiska delstaten Tamil Nadu, vilket resulterat i en timslång känslosam dokumentär där starka minnen kommer upp till ytan.

Yasmin går omkring på gator som känns bekanta i staden Coimbatore och berättar vad hon minns från sina första år där. Det enda hon har att förlita sig på är sina egna minnen och knapphändig dokumentation. Mycket i hennes bakgrund och uppväxt är omgärdat av frågetecken; hon förstod inte omständigheterna hon levde under som barn, och som vuxen går det bara att spekulera i varför det var som de var utifrån minnen som kan antas ha bleknat och transformerats av tiden. Hon växte upp övergiven av sina föräldrar och togs om hand av en man, som troligen inte var hennes pappa. Ändå visste hon vem hennes mamma var och träffade henne ibland, men mamman tog avstånd och kunde inte ta hand om henne. Det var en hård uppväxt; i praktiken var Albanus som Yasmin hette i Indien, ett gatubarn som tvingades tigga ihop sin mat och utsattes för övergrepp, en del så svåra att hon inte förmår tala om dem.

Barnhemmet som Yasmin besöker är däremot förknippat med ljusare minnen. Här blev hon väl omhändertagen och upplevde sin bästa tid i Indien. Hon träffar två kvinnor som tog hand om henne och säger att de minns henne, en bekräftelse som väcker starka känslor. På barnhemmet finns också dokument om henne sparade.

Vid sidan av bildmaterialet från Indien, och även lite från Helsingfors där vi får se henne umgås med sina egna barn, är det här en dokumentär som bygger på huvudpersonens berättelse och minnen. Som sjuåring är man ganska gammal och minns och förstår redan en hel del. När Yasmin kom till Finland hade hon till exempel aldrig tidigare levt i en familj, och återföll i början i gatubarnets vanor. Starkt är också minnet av det som hennes biologiska mamma en gång sade, ord så betydelsefulla att de blivit som en sorts amulett som hon bär med sig genom livet.

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning