Svar på 10 frågor om Estland

1. c. Statyn med Gustav II Adolf står i universitetskvarteret i Tartu. Kungen lät grunda universitetet år 1632.

2. b. Alla som har rört sig i Hapsal (Haapsalu) vet att illustratören Ilon Wikland som barn bodde i staden. Biskopsborgen i Hapsal är förlaga till Mattisborgen och på bilderna i Barnen i Bullerbyn kan man se vyer från Hapsal. Astrid Lindgrens böcker översattes redan på 1960-talet till estniska av Vladimir Beekman och de blev populära.

3. b. General Dzjochar Dudajev var chef för den sovjetiska flygbasen i Tartu. Han umgicks med intellektuella i staden och sägs ha förhållit sig positiv till den så kallade sjungande revolutionen i Estland. År 1991 valdes han till president i Tjetjenien.

4. b. Toomas Hendrik Ilves föddes i Vällingby 25 december 1953. Hans föräldrar Endel och Irene hade flytt från Estland under andra världskriget. År 1957 flyttade familjen till USA.

5. a. Jaan Manitski var en av de tre delägarna i Polar Music. Han började samarbeta med Stikkan Andersson 1978 och såg till att Abba-intäkterna placerades på ett räntabelt sätt. Efter en kort tid som utrikesminister tjänstgjorde Manitski som chef för den myndighet som privatiserade statsegendom i Estland. I den vevan köpte han en fiskfabrik i sin gamla hemby Viinistu. Fiskfabriken är numera ett konst- och kulturcentrum.

6. c. "Hunt" betyder varg. Med hjälp av kunskaper i finska kan man härleda många ord i estniskan, till exempel ordet för hund är "koer". Men det finns många "falska kusiner" som kan leda en på villospår.

7. c. President Urho Kekkonen gjorde ett inofficiellt besök i Estland i mars 1964. Till programmet hörde också ett besök i Tartu där han höll ett tal i universitetets festsal. Talet hölls på estniska.

Kekkonen vistades några timmar på Park hotell men övernattade i en sportstuga i Kääriku, Otepää. Kekkonen tog sig också för att åka skidor en 17 kilometer lång sträcka i Otepää.

8. b. Båda hymnerna har samma melodi. Fredrik Pacius komponerade melodin 1848 till en text av J.L. Runeberg. Vårt land uppfördes första gången på Floradagen 13 maj 1848. Mu isamaa sjöngs för första gången på den första sångfesten i Tartu i juni 1869. Sångfesten kom till på initiativ av författaren och journalisten Johann Voldemar Jannsen som också skrev texten till Mu isamaa.

9. b. Ahti Heinla, Priit Kasesalu och Jaan Tallinn heter utvecklarna som skrev programvaran för Skype. Dansken Janus Friis och svensken Niklas Zennström hade idén till tjänsten och pengarna som behövdes för att utveckla programvaran. Skype lanserades 2003 och 2005 såldes tjänsten vidare till eBay. De estniska datanördarna som hade arbetat med Skype blev miljonärer över en natt. Sedan år 2011 ägs Skype av Microsoft. Huvudkontoren finns i Luxemburg och i Palo Alto, USA.

10. c. 34 %. Den 1.1.2018 hade Estland 1318700 invånare, av dem bodde 448764 i Tallinn.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03