Svanhild Åbonde fixar festen från Benin

HEMMET MÅSTE FINNAS VID HAVET. Januari-april och oktober-november bor Svanhild Åbonde i Benin. I maj-oktober är det Nagu som gäller. Paris med modeshower av bland andra Yoshi Yamamoto, Yves-Saint Laurent, Kenzo, Issey Miyake har också hört till årsprogrammet. Bild: Nina Winquist

När novembermörkret börjar trycka på hemma i Finland är kläddesignern Svanhild Åbonde i full färd med att i Västafrika slutföra sin Finland 100-festkollektionlagom till självständighets-, jul- och nyårsfesterna.

Och värre arbetsplats kan man ju tänka sej, eller vad sägs om det här:

När man öppnar porten till ateljén och bostaden I Grand-Popo i Benin hör man Atlantvågorna rulla in längs med sandstranden på andra sidan den låga stenmuren. Anillinröd bougainvillea glittrar i fonden och uppspända mellan rasslande palmer väntar klarblå bykstreck på att kläderna av silke, linne och bomull är färgade och avvaxade så att de kan hängas på tork.

Den finländska kläddesignern och hennes tre trogna beninska medarbetare arbetar ute under ett solskydd i trädgården eller med öppna dörrar i arbetsrummet oberoende av arbetsfas; i mitten av november satt Nathalie Kintossou och Marie-Antoinette Kinkpa och sydde koncentrerat de sista linjerna i linneblusarna medan Elie Houessou tillsammans med Åbonde jämförde hur färgen fastnat i tygproverna.

Sammansvetsat team

Alla tre benineser har jobbat med Åbonde i minst 15 år och det märks att de utgör ett sammansvetsat team som vet precis vad som skall göras och när.

Mycket av arbetet med tygerna görs ute i det fria, på gården. Bild: Nina Winquist

Nathalie Kintossou koncentrerar sig på de sista linjerna i linneblusarna. Bild: Nina Winquist

Det gäller att kolla noggrant hur färgen fastnat i tygproverna. Bild: Nina Winquist

– Jag skissar upp modellerna, klipper sedan till tillsammans med Nathalie och så syr Elie ofta prototypen till plaggen, berättar Åbonde.

– Därefter sys de upp och sedan gör Elie vaxbatiken med en konformad skumgummipensel som doppas i hett vax. Ett tjockt tyg behöver hetare vax så att det tränger igenom fibrerna än ett tunt såsom siden.

Åbonde ritar batikmönstret på papper med en vanlig tuschpenna och Elie förstorar mönstret. Färgerna blandas av pigment som köpts på marknaden i Cotonou och som kommer från olika håll i Västafrika.

När färgprovet är rätt löses pigmentet upp i en liten mängd hett vatten.

Sedan blandas det med soda och sulfit, plus salt om tyget är siden, i kallt vatten så att vaxet inte smälter.

– Vi doppar tyget och sedan får det torka och rinna av. Vi sköljer det i kallt vatten. När färgen har fäst doppas tyget i kokande vatten flera gånger så att allt vax säkert är borta. Vi hänger upp plagget för tork, viker dem och fraktar dem till Finland.

– Hemma lägger jag sista handen med strykjärn och mangel omedelbart när jag packar upp och tygen ännu är Afrikafuktiga.

Åbonde visar vägen

Åbonde berättar att hennes roll är utvecklarens och vägvisarens.

Till exempel är afrikanskt mode ofta mycket åtsittande, medan finländare gärna vill ha lite lösare plagg.

Och så är det färgerna, för européer passar blått och svart bra men i Afrika är det starka färger som grannblått eller grannlila som gäller.

– Jag hade länge velat skola upp skickliga afrikaner och utnyttja den lokala kunskapen i batik, som jag så småningom blivit jätteintresserad av. Det är ett helt annat, kraftigare uttryck här än på Java eller i Japan, där det är sirligt och vackert.

FESTKOLLEKTION. Batik med enkla och stiliga mönster i synnerhet kring halsöppningen blir fantastiskt till fest, förklarar Åbonde: – Mina ränder accentuerar kvinnokroppen på rätt ställe, alla ränder och mönster har en uppgift, det finns inga onödiga krusiduller. Bild: Nina Winquist

LÅNGT OCH BÖLJANDE passar till fest, såsom den afrikanska bouboun i tjockt siden och sparsam batik. Den här modellen smickrar de flesta kroppar. En annan festidé är sammetsjackorna! Bild: Nina Winquist

Kollektion på rad. Bild: Nina Winquist

– Och nu får jag arbeta med mitt älsklingsmaterial linne och en handvävd, ekologisk Bogolan-bomull som odlas i norra Benin och Niger. Jag har använt det redan länge i kappor och jackor och kommer att använda det i nästa sommarkollektion också.

Festkollektionen fraktas till Finland för att säljas på mässor med kvalitativa produkter såsom Kädentaidot i Tammerfors i slutet av november, Ornamos Jul i Kabelfabriken i början av december och Kvinnornas julmässa på Skatudden veckoslutet efter.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning