Svält, krig och kolera plågar Jemen

Sönderbombade hus i de södra delarna av Jemens huvudstad Sanaa. Bild: Lehtikuva/AFP/Mohammed Huwais

Sju miljoner människor befinner sig på svältgränsen, över en halv miljon har insjuknat i kolera och tre av fyra är i behov av humanitärt bistånd. Det är situationen i Jemen just nu, och fortfarande saknas 1,4 miljarder dollar i brådskande nödhjälp.– Inte heller EU är oskyldigt till situationen, konstaterar forskaren och Mellanösternexperten Susanne Dahlgren.

Befolkningen i Jemen lever mitt i vad som av bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres utnämnts till världens största humanitära katastrof just nu. Till följd av kriget som tog fart under våren 2015 håller samhällets basfunktioner som hälsovård, vattenförsörjning och matdistribution på att bryta samman, över en miljon statsanställda har inte fått lön på ett år, över hälften av sjukhusen har upphört och nästan tre miljoner människor befinner sig på flykt från sina hem. Under de här förhållandena för befolkningen dessutom en ojämn kamp mot hunger, sjukdom och krigshandlingar som i stor utsträckning drabbar också civila.

I en kriskonferens i våras utlovades 1,1 miljarder dollar för krishjälp till Jemen, men enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA, behövs nu i brådskande ordning 2,3 miljarder dollar. Nästan 60 procent saknas alltså fortfarande.

En orsak till att behovet ökat snabbt är enligt OCHA den koleraepidemi som tog fart i våras, och som redan drabbat över en halv miljon människor – även om FN nu rapporterar om en liten nedgång i antalet nya kolerafall.

Att den koalition som leds av Saudiarabien i det närmaste blockerat viktiga hamnar, luftrum och gränser förvärrar lidandet, då hjälptransporter har svårt att ta sig fram. Till det bidrar också huthirebellernas vägspärrar. Enligt nyhetsbyrån Reuters har lyftkranar i den livsviktiga hamnen i Hodeidah förstörts i lufträder, och FN anklagar koalitionen för att försvåra för fartyg att lägga till. Genom Hodeidah har tidigare 80 procent av livsmedelsimporten kommit in till landet som är nästan helt beroende av import för livsmedelsförsörjningen.

Många skyldiga

Det var 2014 som oroligheterna i landet eskalerade då huthirebellerna i norr tog kontroll över huvudstaden Sanaa. De har ingått en taktisk allians med tidigare långvarige presidenten Ali Abdullah Saleh, även om de inte delar politiska mål. På andra sidan står den nuvarande presidenten Abdrabbuh Mansour Hadi och hans regering, som för sin del stöds av den saudiledda koalitionen, som bombar huthirebellerna utan större precision. Mot rebellerna slåss dessutom olika grupper i olika delar av landet.

– Det bästa vore om såväl Saleh som Hadi och övriga problemmakare skulle lämna landet. Sedan kunde man förhandla fram en lösning som både respekterar huthiernas krav och kräver att de drar sig tillbaka från ockuperade områden, säger Susanne Dahlgren, Mellanösternexpert vid universiteten i Tammerfors och Singapore.

Att läget i landet ser ut som det gör är också EU:s fel, anser Dahlgren. Den lösning som förhandlades fram efter att Saleh tvingades avgå i samband med den så kallade arabvåren var inte bra.

– Kompromissen som slogs fast 2011 var dålig. Man borde aldrig ha gett Saleh immunitet och låtit honom stanna i landet. Det betyder att länderna kring Persiska viken, USA och EU bär skuld i det här kriget, de var arkitekterna bakom den dåliga lösningen, säger Dahlgren.

Hon är ändå hoppfull om att en lösning på konflikten kan nås till och med inom en ganska nära framtid. Förhandlingar förs med olika grupper inom landet, och också Saudiarabien har tröttnat på det dyra kriget som inte leder någon vart. Men nu behövs pengar till humanitärt bistånd och återuppbyggnad.

– Men Jemen verkar inte riktigt vara på radarn för den internationella hjälpen, trots att läget där betraktas som den största humanitära katastrofen just nu.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning