Svalnad bostadsmarknad gynnar köpare

En kund inspekterar en tom bostad i Helsingfors.Bild: Lehtikuva/Jarmo Stenmark

Bostadsmarknaden har svalnat av ordentligt under maj och juni. Det rör sig om en speciell situation: trots en växande ekonomi och bra tillgång till billiga lån har handeln ändå stannat av.– Nog kan hettan få människor att skjuta upp större projekt som bostadsköp, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman.

Huoneistokeskus rapporterar en nedgång på 8 procent i sin handel, och Remax 10 procent, skriver Yle som gjort en rundringning till finska banker och fastighetsförmedlare.

I vanliga fall brukar försommaren vara en aktiv tid på bostadsmarknaden. Arbetsmarknadens och den finländska exportens gynnsamma läge hade också förväntats inverka positivt. Nu kan ingen expert riktigt säga vad det beror på att handeln inte går lika het som förväntat.

– Handelns avsvalning kom som en överraskning för oss. Vi hade utgått från att vi i år skulle ha sett en ökning jämfört med förra årets handel, säger Erkki Heikkinen, vd på Kiinteistömaailma till Yle.

– Trots att det inte finns något som borde utgöra ett stort hinder, har vi inte sett den ökning vi förväntade oss. Det finns något oförklarligt här som jag inte kan identifiera, fortsätter han.

I juli trädde det nya lånetaket i kraft, vilket innebär att en bostadsköpare nu måste kunna betala 15 procent av bostadens pris själv för att få ett bostadslån. Den tidigare siffran var 10 procent och det fanns förväntningar om att bostadshandeln i juni till och med skulle slå rekord då köpare försökte hinna köpa med det gamla, lägre lånetaket. Men så blev alltså inte fallet.

Varmt väder kan inverka

Heikkinen säger att det ovanligt varma vädret också kan ha haft en inverkan: att gå på bostadsvisningar är till exempel inte det attraktivaste att göra i den tryckande hettan. Han får medhåll av chefsekonom på OP Reijo Heiskanen:

– I den här värmen är det antagligen bara de som har bråttom att hitta en bostad eller annars opererar på snäv tidtabell som är aktiva.

Chefsekonom Heidi Schauman på Aktia säger till HBL att hon försöker att inte stirra sig blind på små fluktueringar i marknaden:

– Visst kan man säga att sommaren är en krävande tid på bostadsmarknaden. Det handlar om annorlunda slags affärer och köpare än under vinterhalvåret, sommarstugeköp etcetera. Nog kan hettan också få människor att skjuta upp större projekt som bostadsköp, som de annars hade planerat göra under semestern. Man brukar se det på att handeln kommer i gång igen till hösten.

Mindre fluktueringar brukar stabiliseras

Schauman säger att hon försöker att undvika att göra alltför långtgående utlåtanden baserat på enskilda månader, eftersom hon under det senaste året sett flera överraskande fluktuationer månadsvis som sedan ändå stabiliserats till det normala. Dessutom ser marknadsläget så olika ut ortsvis att det blir svårt att tala om någon större nationell trend.

– Om vi till exempel ser på huvudstadsregionen, så har bostadspriserna där fortsatt att stiga på ett sätt som tyder på att tillgång inte motsvarar efterfrågan, också under den gångna lugnare perioden. Men på andra håll i landet kan det se väldigt olika ut.

Utveckling med vinnare och förlorare

Schauman är av samma åsikt som Kiinteistömaailmas Heikkinen: en lugnare marknad gynnar köparen.

– På en marknad där det finns fler som vill sälja och färre spekulanter kan en potentiell köpare ta god tid på sig att välja ut en lämplig bostad och göra ett riktigt kap, säger hon.

De som förlorar på situationen är däremot till exempel de som nyligen köpt en ny bostad men väntat med att sälja sin gamla. De är alltså fast med två bostäder i ett läge där det kan vara svårt att snabbt bli av med den gamla.

– Tiden spelar en stor roll. Den som har råd att vänta med att sälja sin bostad lider inte av en tillfällig nedgång, säger Schauman.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00