Svalare väder till helgen men inget regn – nästa vecka soligt och varmt igen

Om man sitter uppe länge på kvällarna lönar det sig att klä på sig ordentligt. Temperaturen kan nämligen sjunka till 10 grader på nätterna. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

På fredag är det relativt varmt och soligt i stora delar av landet men på lördag rör sig en kall luftström över landet och svalare väder utlovas.

– En ganska kylig men regnfri helg är att vänta, säger Iiris Viljamaa, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

På fredag är det omkring 20 grader i södra och sydvästra delarna av landet. Men på lördag blir det svalare.

– På lördag är det omkring 20 grader i sydväst men i resten av landet är det under 20 grader, säger Viljamaa.

Endast i östra delarna av landet kan enstaka regnskurar förekomma på lördag men i resten av landet är det uppehållsväder. På söndag utlovas inget regn.

– På söndag blir det ännu svalare, omkring 15-18 grader. Men söndagen ska vara soligare än lördagen.

Om man sitter uppe länge på kvällarna lönar det sig att klä på sig ordentligt. Temperaturen kan nämligen sjunka till 10 grader på nätterna.

På måndag blir det ändå varmare igen, omkring 20–22 grader i stora delar av landet. På tisdagen utlovas aningen svalare väder igen. På Åland kan vädret till och med vara ostadigt och regn– och åskskurar kan förekomma där på tisdag.

– Men annars utlovas inget regn. Marken är fortfarande väldigt torr och varning för skogsbrand råder i nästan hela landet, säger Iiris Viljamaa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning