Svahns succé fortsätter: "Bra start på året"

Linn Svahn. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Sveriges Linn Svahn har inlett Tour de Ski och 2021 sensationellt bra.På 10 kilometer klassiskt tog hon karriärens första världscupseger i ett distanslopp, hennes andra raka etappvinst i touren.

– När det var ett varv kvar tänkte jag bara "det här måste jag vinna", säger hon efter segern.

Att hon vann nyårsdagens inledande sprint i schweiziska Val Müstair var inte det minsta oväntat. Men att Linn Svahn skulle slå till också på lördagens masstart var en skräll.

21-åringen hade aldrig tidigare tagit en pallplats i världscupen i ett distanslopp, och även om världsåkare som Therese Johaug saknades – Norge har helt valt att stå över touren – var det många som bar favoritskapet före Svahn.

Till slut fick dock alla se sig besegrade av den svenska sensationen.

– Jag har känt att jag har höjt grundkapaciteten till den här säsongen. Det har jag känt på sprintarna också, att jag kan stå pall en hel dag på ett helt annat sätt än jag har gjort tidigare, säger Linn Svahn till SVT.

– Men jag trodde nog inte att första segern skulle komma redan nu. Men det var en bra dag. En bra start på året.

Tog täten

Länge såg en annan svenska ut att knäcka det övriga fältet. Frida Karlsson inledde stenhårt och höll halvvägs genom loppet på att få en lucka. Men en liten klunga åkare – Linn Svahn var en av dem – lyckades täppa till i utförskörningen ner mot stadion, och inför slutvarvet var de åter samlade.

Då anade man att en spurtuppgörelse skulle kunna avgöra loppet, och där är ingen bättre än Linn Svahn just nu. Hon tog täten nerför den sista backen och var också först in på upploppet. Och där är det få som kan rå på henne.

– Min plan var bara att försöka hålla mig oss kall som möjligt på de första två varven, och inte försöka slösa så mycket energi. Och när det bara var ett varv kvar tänkte jag bara "jag måste vinna det här, jag måste vinna det här", säger Svahn i den officiella segerintervjun.

Julia Stupak, Ryssland, blev tvåa och Jessica Diggins, USA, blev trea. Frida Karlsson blev fyra och var efteråt besviken på sitt beslut att lägga på extra fästvalla kort före start. Linn Svahn är fortsatt i ledning i sammandraget, 13 sekunder före Diggins och 18 sekunder före Karlsson.

Pärmäkoski nia

Krista Pärmäkoski var bäst av finländarna med sin nionde plats, 13,6 sekunder bakom Linn Svahn. Hon tvingades starta från fjärde raden efter att ha slutat på 21:a plats i fredagens sprintetapp.

– Det blev till slut en helt bra tävling. Jag hamnade väldigt långt bakom i början, men min taktik fungerade och jag lyckades plocka placeringar. Jag är nöjd, det såg dåligt ut i början, men jag kom bra igen i slutet, säger Pärmäkoski, som steg till tolva i sammandraget.

Kerttu Niskanen som hade stora förväntningar inför Tour de Ski tvingades kliva av redan före lördagens start. Hon är magsjuk. Hon har dock testat negativt för covid-19. Finländarna har haft egna hotellrum, inte ens Niskanen och hennes man Juho Mikkonen har delat rum, så risken är liten för att andra lagmedlemmar blivit smittade.

Svag laginsats

Johanna Matintalo tog nittonde plats, 51,1 sekunder bakom täten, Jasmi Joensuu var 31:a, 1.47,0 efter täten, och Katri Lylynperä 45:a, 2.37,2 efter vinnaren. Matintalos placering var kanske en lindrig besvikelse efter fredagens överraskande starka sprint.

– Det är intressant hur olika idrottare kan påverkas av höjden och av att åka av och an mellan hög höjd och låg höjd. Svenskarna var förstås helt framme i täten, men som lag var de kanske inte riktigt lika tuffa som till exempel i Ruka, funderar damlandslagets tränare Ville Oksanen.

– Våra skidor var kanske inte perfekta, men konkurrenskraftiga. Klassisk normaldistans är förstås den sträcka där vi har de största förväntningarna. Vi kanske inte riktigt levde upp till förväntningarna, men det inverkar förstås också att en av våra allra bästa skidåkare inte startade.

VAL MÜSTAIR, Schweiz

Världscupen, Tour de Ski

damer, 10 km (k), masstart

1) Linn Svahn, Sverige, 30.09,9, 2) Julia Stupak, Ryssland, +0,7, 3) Jessie Diggins, USA, +0,8, 4) Frida Karlsson, Sverige, +1,4, 5) Katharina Hennig, Tyskland, +2,0, 6) Rosie Brennan, USA, +3,4, 7) Jana Kirpitjenko, Ryssland, +4,5, 8) Alisa Zjambalova, do, +13,6, 9) Krista Pärmäkoski, Finland, s.t., 10) Tatiana Sorina, Ryssland, +17,9... 19) Johanna Matintalo +51,1 s..., 31) Jasmi Joensuu +1.47,0..., 45) Katri Lylynperä 2.37,2.

Tour de Ski efter två deltävlingar

1) Svahn 32.42, 2) Diggins +0.13, 3) Karlsson +0.18, 4) Brennan +0.20, 5) Anamarija Lampic, Slovenien, +0.40... 12) Pärmäkoski +1.16.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning