Svagt, Yle, svagt

Marco Bjurström gör comeback som programledare i Yles nya lördagsunderhållning. Bild: Numi Nummelin

Hyvät katsojat heter Yles nya lördagsunderhållning som i höst ersätter nerlagda Uutisvuoto. Recensenten som sett det första avsnittet tror inte sina ögon.

Bästa tittare sänds i Yle TV1 lördagar kl. 21.15, repris söndagar kl. 16.05.

Yle har inte några små skor att fylla när de nu ska hitta en värdig ersättare till lördagsunderhållningen Uutisvuoto som efter tjugo års trogen tjänst lades ner i våras. Lägg därtill till konkurrenternas monsterpopulära helgunderhållningar som Putous och Vain elämää och det finns skäl till nervositet på det skattefinansierade bolaget.

I kväll har ett försök till ersättare premiär – Hyvät katsojat, en tv-frågesport där två lag tävlar mot varandra på temat tv. Som programledare gör Marco "Bumtsibum" Bjurström comeback – han ratades ju när musikunderhållningen hade nypremiär i MTV3 härom året.

Yle satsar alltså på tv-underhållning om tv-underhållning på bästa sändningstid på lördagar, och på pappret låter det som en hygglig, om än kanske inte lysande, idé. Nostalgi har funkat i tv-underhållning förut – SVT-program som Doobidoo och Diggiloo är frågesporter med klipp ur SVT:s arkiv och Melodifestivalen, och Yle Fems På resande not öste ur Eurovisionshistoriens guldgruva.

Nu är det alltså den finska tv-underhållningens tur att göra en nostalgisk djupdykning i tv-arkivet och förhoppningsvis komma upp med en mängd roliga klipp och rariteter.

Det skulle man ju tro och hoppas om en dylik programidé.

Vad snopet då att det här programmet knappt innehåller några klipp alls.

Det är så remarkabelt att det måste upprepas: Hyvät katsojat är en tv-frågesport på temat tv som knappt innehåller några klipp alls ur tv-arkiv och serier!

Säkert är det en kostnadsfråga, åtminstone beträffande utländska serier – men Yle har väl ett eget arkiv där man skulle kunna hitta en hel del rart och roligt?

Det är faktiskt så konstigt att göra en frågesport om tv helt utan klipp och bilder ur de tv-serier som frågorna gäller att det hade varit bättre att låta bli.

Så nej, någon ny Uutisvuoto som sänds i 700 avsnitt är Hyvät katsojat inte, och Marco Bjurström kan inte räkna med någon ny Bumtsibum-succé. Tyvärr.

Visserligen är helgunderhållning svårt, och succéerna är lätträknade, men ändå – en tv-frågesport om tv-program utan klipp? Ser man inte hur tunt och fattigt det verkar?

Tittarna kan ladda ner en gratisapp och spela mot de tävlande i programmet. Uppriktigt sagt, vem orkar?

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning