Neråt för Norwegian – högre bränslekostnader och tuff konkurrens orsaker

Bild: Mostphotos

Den norska lågprisjätten Norwegian uppvisar ett minus på cirka 160 miljoner euro för årets första kvartal. Orsaken uppges vara högre bränslekostnader, tuff konkurrens och en stark norsk krona.

Flygbolaget har nästan fördubblat sin förlust jämfört med samma kvartal i fjol. Ändå har passagerarantalet vuxit med 14 procent och var 6,7 miljoner under årets första månader.

– Under detta kvartal ser vi framför allt hur de högre bränslekostnaderna har inverkat i kombination med att den norska kronan stärkts gentemot brittiska pundet euron och den svenska kronan, säger vd Bjørn Kjos.

En orsak till att siffrorna ytterligare förfulats är att påsken i år inföll i april. I fjol gynnades resultatet av att påsken inföll i mars.

Norwegians tillväxt visavi antal passagerare är störst i USA, Spanien och Frankrike. På de nordiska rutterna har passagerarantalet vuxit med sex procent jämfört med fjolåret.

Norwegian öppnade 39 nya rutter under årets första tre månader. Sju nya Boeing 737-800 plan och en Boeing 787-9 Dreamliner har satts in under det här året. Bolaget har över hundra flygplan för tillfället.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning