Svagt immunförsvar bakom säldöd

Bild: Mostphotos

Viruset finns kvar, enligt forskare är det sannolikt med nytt utbrott.

Säldöden 1988 och 2002, då tusentals knubbsälar på svenska Västkusten hittades döda, var en följd av att miljögifter påverkat sälarnas immunförsvar. Den slutsatsen drar forskare vid Göteborgs universitet, som intervjuas i en ny dokumentär i P3. Därmed är det möjligt att sälarna kan bli sjuka igen, enligt forskarna.

När forskare obducerade kropparna vid säldöden 1988 fann de ett nytt virus, PDV. Viruset hade troligen kommit med grönlandssälar som vandrat söderut från Norra ishavet. Samma virus återkom vid säldöden 2002.

Men senare studier har visat att miljögifter spelat en avgörande roll för att försämra sälarnas immunförsvar och göra dem mer mottagliga för viruset. Bland annat är dagens sälar mer bensköra än förr.

– Viruset finns kvar i norr och inte särskilt många av knubbsälarna är immuna längre. Det är väldigt sannolikt att det händer igen, säger Karin Hårding, docent vid Göteborgs universitet, till P3 Dokumentär.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00