Svagare öl är inne i Stockholm – folkölet är inte längre en "nödraket"

Victor och Alli McCleary Olin har öppnat den första baren i Sverige som enbart säljer folköl och snart blir det en till. – Vi ser folkölet som ett komplement, inte helt ett substitut. Man kan med gott samvete umgås med något gott i glaset en vardagskväll, säger Victor McCleary Olin. Bild: Ari Luostarinen

Där Finland nu tillåter starköl i matbutikerna har folkölet seglat upp som något av en trenddryck i Stockholm. Nu finns både bar och butiker som enbart säljer det svagare ölet. Gott öl behöver inte ha hög alkoholhalt, men kraven på bryggarnas skicklighet är större, menar ägarna.

STOCKHOLM Jörgen Eriksson sätter sig vid bardisken och tar en klunk. Den här gången har han valt ett mörkt öl ur utbudet på ett sextiotal sorter här på Folk & Friends på Kungsholmen i Stockholm.

På den här krogen är det starkaste ölet 3,5 procent, vi befinner oss nämligen på Sveriges första folkölsbar.

"Nödraket" har ibland den svenska specialiteten kallats, detta svagare öl som får säljas i mataffärerna till skillnad från mellan- eller starköl. Men någon nödlösning är folkölet inte längre, menar krogägaren Victor McCleary Olin och också Eriksson är nöjd.

– Jag tycker det här är godare, säger han.

I synnerhet när Jörgen Eriksson, som den här vardagskvällen, ska äta en bit mat väljer han gärna ett svagare öl.

I Finland tillåter den nya alkohollagen sedan årsskiftet att drycker med till och med 5,5 volymprocent alkohol säljs i matbutiken. I Stockholm presenteras däremot folkölet som trendigt.

Jörgen Eriksson säger att han gärna dricker svagare öl, i synnerhet i kombination med mat. Bild: Ari Luostarinen

Victor och Alli McCleary Olin har drivit sin bar sedan december 2016 och öppnar inom en kort en till i hipsterstadsdelen Söder. Där finns också två butiker helt fokuserade på att sälja folköl.

– Trenden generellt går mot svagare öl som fortfarande är smakrika, säger Martin Jämtlid som tillsammans med Fredrik Glejpner driver en av dem, Bottleshop som funnits i ett och ett halvt år.

Till exempel är suröl väldigt populärt internationellt, och det finns flera stilar som naturligt har en lägre alkoholhalt

Han ser folkölet som det ultimata matölet, men talar också om att folk vill kunna titta på en fotbollsmatch en vardagskväll och dricka fler än två flaskor utan att bli snurrig – eller få en tung följande dag.

Så finns det dessutom hälsotrend som talar för svagare drycker.

– Folk lägger stora pengar på gym och personliga tränare. Då vill de inte förstöra det med alkohol.

Också intresse från Finland

I Finland har småbryggerier fört fram att det öl de tillverkar ofta är starkare. Många har jublat över att gränsen för öl som får säljas i detaljhandeln höjs, medan det finns de som hävdar att gott öl kräver en ännu högre alkoholhalt.

Det håller inte Martin Jämtlid med om.

– Alkoholen är en smakbärare, absolut, men den behövs inte alltid. Är du en duktig bryggare kan du kompensera med andra ingredienser eller sättet att brygga på.

Och sådana bryggerier finns det allt fler av, säger Jämtlid. Det handlar om svenska mikrobryggerier, men också utomlands finns det ett omfattande utbud av gott svagare öl menar han. Han har blivit kontaktad också från finländskt håll.

Alli McCleary Olin på Folk & Friends vänder på det hela och säger att det går att testa hur bra ett bryggeri är utifrån just det svagare ölet.

– Kan du producera ett bra folköl kan du tillverka vad som helst, säger hon.

Nu är Jämtlid eller McCleary Olins inga fanatiker. Martin Jämtlid importerar starköl och säljer till krogar och Systembolaget. Alli McCleary Olin har jobbat på ölkrog och Victor McCleary Olin betonar att de gärna dricker starköl.

Däremot tycker han att folkölet är ett bra komplement och ser som barägare klara fördelar med att slippa den byråkrati och också de berusade gäster som starkare öl för med sig.

I Sverige måste de krogar som säljer starköl också ha en komplett matmeny. Folkölet kan de dessutom sälja ut.

Martin Jämtlid säger att svagare öl kräver mer av bryggaren, men att utbudet i dag är stort. Han importerar öl och har blivit kontaktad av flera bryggerier från Finland. Bild: Ari Luostarinen

Somligt måste vara starkt

Allt öl går inte att göra i svagare versioner, medger Martin Jämtlid, en Imperial stout till exempel behöver ha styrka. Fokuset på alkoholprocent, som han menar dominerar diskussionen i de nordiska länderna, hoppas han ändå komma bort från.

– Förhoppningsvis går vi mot att det enda man vill ha är en god öl och att alkoholstyrkan inte spelar någon roll.

Han säger det ska bli intressant se om de finska bryggerierna nu automatiskt går upp till 5,5 procent eller väljer att utnyttja hela spännvidden. Alli McCleary Olin, själv amerikan, säger att det finns mycket gott öl mellan 3,5 och starkölsnivå.

Ersatte mellanöl

I alla fall ännu syns inte folkölstrenden i den övergripande svenska statistiken. 2016 stod folkölet för 5 procent av alkoholkonsumtionen. På längre sikt har trenden i själva verket varit nedåtgående, även om den har stabiliserats de allra senaste åren.

2016 minskade starkölsförbrukningen, men ersattes av vindrickande i samma grad. Starköl innebär i Sverige allt öl starkare än 3,5 volymprocent.

Martin Jämtlid ser ändå tydliga tecken på ett ökat intresse. Han och kollegan bakom Bottleshop har fått i uppdrag av den största detaljhandelskedjan Ica att uppdatera folkölssortimentet.

Folkölet uppstod för övrigt 1977 när mellanölet förbjöds i de svenska mataffärerna. Det ansågs vara lämpligt lagom men med samtidigt mer smak än lättöl.

Med undantag av Danmark, som inte har alkoholmonopol, är den högsta tillåtna alkoholhalten för drycker som får säljs i matbutiken nu högst i Finland av de nordiska länderna.

Folkölet är en svensk specialitet men också utomlands finns det gott om ölsorter som har en lägre alkoholhalt. Bild: Ari Luostarinen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning