Svagare Alberto nådde USA

Emily Muller och hennes far Bob går genom regnet i staden Destin i Florida.Bild: TT/AP/Dan Anderson

Stormen Alberto nådde USA i försvagad form under måndagen och har drabbat delar av Florida med kraftiga regn och översvämningar.

Alberto väntades komma till USA:s södra kuststater, från Mississippi till västra Georgia, med stora mängder regn och möjliga tornador, men stormens högsta vindhastigheter avtog på vägen.

När stormens centrum nådde Panama City i Florida var vindarna runt 20 meter per sekund, enligt den nationella vädertjänsten NWS. Träd har välts i ovädret men inga räddningsinsatser har krävts, uppger stadens räddningstjänst.

Alberto är den första namngivna Atlantstormen 2018, och startade några dagar före orkansäsongen officiellt börjar den 1 juni.

Myndigheterna i Franklin och Taylor på Floridas nordvästra kust har utfärdat obligatorisk evakuering för tusentals invånare i kustområdena.

Förra året orsakade dödliga orkaner i USA och Karibien skador för miljontals dollar, omfattande strömavbrott och hundratusentals förstörda byggnader. Under tisdag och onsdag väntas Alberto drabba Tennessee Valley.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22