Svagare Alberto nådde USA

Emily Muller och hennes far Bob går genom regnet i staden Destin i Florida. Bild: TT/AP/Dan Anderson

Stormen Alberto nådde USA i försvagad form under måndagen och har drabbat delar av Florida med kraftiga regn och översvämningar.

Alberto väntades komma till USA:s södra kuststater, från Mississippi till västra Georgia, med stora mängder regn och möjliga tornador, men stormens högsta vindhastigheter avtog på vägen.

När stormens centrum nådde Panama City i Florida var vindarna runt 20 meter per sekund, enligt den nationella vädertjänsten NWS. Träd har välts i ovädret men inga räddningsinsatser har krävts, uppger stadens räddningstjänst.

Alberto är den första namngivna Atlantstormen 2018, och startade några dagar före orkansäsongen officiellt börjar den 1 juni.

Myndigheterna i Franklin och Taylor på Floridas nordvästra kust har utfärdat obligatorisk evakuering för tusentals invånare i kustområdena.

Förra året orsakade dödliga orkaner i USA och Karibien skador för miljontals dollar, omfattande strömavbrott och hundratusentals förstörda byggnader. Under tisdag och onsdag väntas Alberto drabba Tennessee Valley.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46