Svag OS-generalrepetition för Petäjä-Sirén

Svårt. Tuuli Petäjä-Sirén nådde inte en podieplats i bredseglingens EM-regatta i Helsingfors. Bild: Vesa Moilanen

Tuuli Petäjä-Sirén lyckades inte nå en topplacering i bredseglingens EM-regatta i Helsingfors. Seglaren hör till ett av de finska medaljhoppen inför OS i Rio.

Tuuli Petäjä-Sirén nådde placeringarna 21, 18 och 14 i fredagens tre sista race i EM-regattan i RS:X i Helsingfors. Därmed var finländskans totala placering tolfte. Detta betyder att hon inte kommer att segla om medalj i dagens tävlingar, då endast de tio bästa deltar i kampen om en podieplacering. Petäjä-Sirén var inte nöjd med sin prestation.

– I dag var en svår dag. Jag lyckades inte med att förutspå varifrån vindpustarna blåser och välja seglingsrutt enligt det, säger Petäjä-Sirén.

Enligt Petäjä-Sirén tog hon en del risker under dagens tävling för att komma upp till en topplacering. De taktiska dragen lyckades inte och OS-silvermedaljören kunde inte utmana om segern på inhemska vatten. Finländskan är trots detta inte oroad.

– Jag kan naturligtvis inte vara nöjd med min placering men det fanns en del framgångar under veckan. Jag tar det som bra träning inför Rio.

Blickar framåt

Nu ska Petäjä-Sirén träna i ett par veckor och sedan åka till Rio i slutet av månaden. Det finns ingen tid att grubbla över misslyckanden, det gäller att ta med sig de positiva aspekterna från veckans tävlingar, menar Petäjä-Sirén.

– Lyckligtvis har jag en ny möjlighet om en månad i Rio.

Satsar mentalt

Petäjä-Sirén säger sig vara i god fysisk kondition, men den mentala sidan måste finslipas inför OS. Observationsförmågan och förmågan att fatta rätt beslut måste skärpas anser hon. I Rio kommer det att vara enklare att fatta taktiska beslut.

– I Rio kommer vi sannolikt att ha bättre bakgrundsfakta om hur vinden beter sig än vad vi hade här i Helsingfors.

Prisar Helsingfors

Petäjä-Sirén tycker att det varit spännande att segla på "hemmavatten" i Helsingfors. Konditionerna skiljer sig dock en del från Rio. Vattnet är kallare och vinden medför en del att tänka på.

– I förrgår märkte vi att vattnet blivit fem grader kallare från föregående dag. Utanför Helsingfors finns inte heller en ström som i Rio. Men den mycket förvirrande vinden kompenserade och gjorde seglingen krävande.

Trots de krävande konditionerna har arrangemangen och tidtabellerna lyckats. Hon tycker att det är en fin möjlighet att få såpass stora tävlingar till Helsingfors. Arrangörskapet för denna EM-regatta i RS:X ansöktes om genast efter OS i London 2012. Först på det tredje försöket beviljades tävlingarna.

– Det har varit en fin upplevelse.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning