Suverän start förde Bottas till seger i Japan

Valtteri Bottas senaste seger innan Japans GP kom i slutet av april i Azerbajdzjan. Bild: Toshifumi Kitamura / AFP / Lehtikuva

Tyfonen som hindrade all tävlan på lördag i Japans GP gav till slut vika och ur det ovanliga läget klev Valtteri Bottas fram och tog säsongens tredje seger.

Äntligen. Det var väl Valtteri Bottas första tanke när han korsade linjen som vinnare på Suzukabanan i Japan. Och det var en mer än välförtjänt seger och otroligt viktig för finländarens självförtroende. Flera gånger har han tvingats flytta på sig för stallkamraten Lewis Hamilton men den här gången verkade det som om teamet stod på Bottas sida. Kanske ändrade man taktiken efter hans absolut perfekta start – som var mycket lik den i Österrike för ett par år sedan. Bottas passerade direkt Sebastian Vettel, som stod i första rutan, och sedan kunde han bara köra och gasa.

Det var Bottas sjätte seger i formel 1 och den 35:e för en förare från Finland. Och segern betyder att världsmästare i år kan bara Bottas eller Hamilton bli.

Med segern bröt Bottas en tradition på Suzuka. Det var första gången som föraren som stod i första rutan inte vann.

– Jag är otroligt glad. Vi var snabba på träningen men blev till vår stora överraskning slagna av Ferrari i kvalet. Tredje rutan var inte den bästa men jag ger aldrig upp, säger Bottas om förutsättningarna och fortsätter:

– Jag såg att Vettel hade ett problem medan min start var superb. Vi visste att det skulle bli ett eller två depåstopp, vilket innebar att vi hade lite spelrum med taktiken.

Bottas visade ingen som helst nervositet när han körde till seger. Den andre segraren, om man ser loppet med tyska ögon, var Sebastian Vettel, som blev tvåa trots att han missade starten totalt.

Trean Lewis Hamilton var som vanligt inte lika talför som när han vinner. De sista varven jagade han smått förtvivlat Vettel. Förgäves. Tysken, som inte körde ojust eller blockerade, var något snabbare på rakorna och trots DRS-systemet kom Mercedesföraren inte om. Hamilton var inte nöjd med stallets taktik och visade sitt missnöje genom radiotrafiken under loppet.

Titeln tillägnas formel 1-legendar

I och med Bottas och Hamiltons podieplaceringar säkrade Mercedes konstruktörsmästerskapet för säsongen. Det är stallets sjätte titel i följd. Lika många som Ferrari vann mellan 1999 och 2004 med Michael Schumacher.

– Trots att vi vunnit en titel är jag inte så glad, för Niki Lauda gick bort för inte så länge sedan. Varje gång som jag kommer till garaget ser jag hans hörlurar och röda keps, som fortfarande hänger på väggen. Och det gör mig ledsen, berättar Hamilton.

Teamchefen Toto Wolff håller med.

– Vi tillägnar Lauda den här titeln. Han var en speciell människa. Stöttade oss men satte oss också under press.

Räikkönen i en svacka

För Kimi Räikkönen blev Japans GP inte den vändning som man hoppats. Slutresultatet var endast en 14:e plats och inga poäng.

– Besviken. Vi gör alltid vårt bästa, var finländarens korta kommentar.

En fråga återstår.

Körde förarna 53 eller 52 varv? Svaret är 52.

Det internationella bilsportsförbundet FIA har startat en undersökning om varför loppet flaggades av ett varv för tidigt. Svaret är att tidssystemet via elektroniken slog till och visade att man skulle hänga ut målflaggan. Och enligt reglerna, som är helt klara, är loppet slutkört när den svartvita flaggan visas.

Nästa lopp är Mexikos GP som körs 27.10.

1. Valtteri Bottas Mercedes

2. Sebastian Vettel Ferrari

3. Lewis Hamilton Mercedes

4. Alexander Albon Red Bull

5. Carlos Sainz McLaren

6. Charles Leclerc Ferrari

7. Daniel Ricciardo Renault

8. Pierre Gasly Toro Rosso

9. Sergio Perez Racing Point

10. Nico Hülkenberg Renault

...

14. Kimi Räikkönen Alfa Romeo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning