Suverän seger för Bottas

Valtteri Bottas firade sansat sin GP-seger i Österrike. Bild: Joe Klamar / AFP / Lehtikuva

Valtteri Bottas stod för en närapå felfri insats i Österrikes GP och tog hem segern. Kimi Räikkönen hade problem med bilen och kunde inte hållas med i tätgruppens fart.

Efter 71 körda varv på Red Bull Ring i Österrike var det Vårt land som spelade. Valtteri Bottas startade från pole position med en perfekt start och kontrollerade därefter förstaplatsen genom hela loppet. Segern i Österrike var hans andra GP-seger under karriären.

– Jag tror det var bästa starten i mitt liv. Tack till teamet för stödet och denna seger, säger Bottas efter loppet i C Mores sändning.

Ferraris Sebastian Vettel utmanade finländaren in i sista varvet, men ett misstag av tysken i den sista kurvan förstörde hans slutspurt. Bottas svettades definitivt under de sista varven då hans däck var nästan sönderslitna och Vettel flåsade i nacken. Samma par duellerade om segern i Rysslands GP i slutet av april.

– Jag hade en liten déjá vu till vad som hände i Ryssland. I slutet hade jag en stor blåsa i bakdäcket, kommenterar Bottas.

– Det var mycket jämnt. Jag skulle ha behövt ett varv till för att komma förbi Bottas, säger Vettel.

Den andra Ferrariföraren Kimi Räikkönen fick inte ut det mesta ur sin bil och slutade på femteplats. Räikkönen blev omkörd av Red Bulls Daniel Ricciardo genast efter starten och senare kom även Mercedesföraren Lewis Hamilton förbi.

Hamilton som flyttats ned fem placeringar i startordningen efter ett regelbrott ångade på genom hela tävlingen. Han kämpade med Ricciardo om tredjeplatsen ända till slut men lyckades inte komma förbi australiensaren. Ricciardo tog sin femte podieplacering i följd.

– Det var ett kul lopp. Lewis (Hamilton) kom ganska nära i slutet, men jag klarade av att avvärja honom, säger Ricciardo.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning