Suu Kyi på oväntat besök i Rakhine

Aung San Suu Kyi besöker överraskande Rakhine. Bild: Lehtikuva /AFP / Str

Burmas ledare Aung San Suu Kyi har överraskande anlänt till Rakhine för sitt första besök i den våldsdrabbade delstaten sedan rohingyakrisen bröt ut.

Suu Kyi är på dagsbesök i delstaten och ska besöka Sittwe, Muangdaw och Buthiduang, enligt ett regeringsuttalande. Fredspristagaren har tidigare fått stark kritik från det internationella samfundet för att hon inte gått hårdare åt militärens våld mot den statslösa befolkningen – övergrepp som enligt Amnesty International utgör brott mot mänskligheten.

Omkring 600 000 människor som tillhör den muslimska minoritetsgruppen rohingya har flytt till grannlandet Bangladesh sedan slutet av augusti, då våldet eskalerade i Rakhine. Vittnesmål från flyktingarna gör gällande att burmesiska styrkor mördat och våldtagit oskyldiga människor och bränt ned deras byar.

Det är oklart om Suu Kyi planerar att besöka någon av de hundratals rohingyabyar som skövlats av armén, enligt samstämmiga uppgifter med stöd av lokala buddhistiska extremister.

Rohingyer är sedan årtionden utsatta för ett brutalt förtryck av Burma. Många bedömare tror att Suu Kyi väljer att vara tyst inför övergreppen av rädsla för landets mäktiga militär, medan andra förklarar hennes undfallenhet med rasism.

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Folkgruppen tros uppgå till 1,5 miljoner–2 miljoner människor.

Sedan slutet av augusti har över 600 000 människor – den stora majoriteten rohingyer – flytt Burma över gränsen till Bangladesh sedan militären i Burma inlett vad FN kallar "ett skolboksexempel på etnisk rensning".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning