Susanna Tapani i huvudroll då Linköping skrällvann i första finalen

Linköpings Susanna Tapani firar sitt 2–0-mål i SM-finalen mot Luleå. Bild: TT/Robert Nyholm

Linköping rivstartade finalserien i SDHL mot guldfavoriten Luleå och skrällvann på bortaplan med 3–0.– Vi spelade smartare än de, sade Linköpings finländska landslagsstjärna Susanna Tapani som sköt ett av målen.

Luleå har vunnit två SM-guld, 2016 och 2018, och båda gångerna har Linköping stått på andra sidan som finalförlorare.

Kanske kan det bli tredje gången gillt.

Linköping tog en taktisk seger i den första finalen, stoppade farten på sina motståndare tack vare hög forechecking och styrde matchen nästan totalt.

Förlusten var Luleås första i slutspelet efter sex raka segrar.

Ledningsmålet kom lite slumpartat i den första perioden när Josephine Asperups backskott tog på flera spelare och studsade fram till Denise Altmann som gjorde 1–0 med en backhand.

Det var en tajt och chansfattig första perioden, i den andra var det Linköping som skapade det mesta. Susanna Tapani, värvad för några veckor sedan, sköt 2–0 i numerärt överläge efter en retur.

Luleåmålvakten Sara Grahn räddade sitt lag i mittperioden och gjorde flera vassa räddningar, bland annat på ett friläge från Tapani.

– Vi samarbetar inte utan kör en och en. Det är som att vi är döda, jag fattar inte, suckade Luleåbacken Ronja Savolainen till SVT.

Det blev inte bättre i tredje perioden. Linköping gjorde 3–0 genom Nicoline Söndergaard Jensen som slog in en retur sedan Pernilla Winberg solokört genom Luleåförsvaret.

De två kommande finalmatcherna spelas i Linköping.

Sammanlagt åtta finländska spelare är med i finalserien. I Linköping finns förutom Tapani också målvakten Eveliina Suonpää. Suonpää stod för en fantastisk insats i den första finalen och räddade samtliga 29 Luleåskott.

Savolainen har fem finländska lagkompisar: Jenni Hiirikoski, Christa Alanko, Petra Nieminen, Michelle Karvinen och Noora Tulus.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning