Susanna Pettersson lämnar Ateneum för Sveriges Nationalmuseum

Ateneums nuvarande chef Susanna Pettersson har utnämnts till överintendent och chef för Nationalmuseum i Sverige.

En lätt nervös Susanna Pettersson vandrade på onsdagen genom Stockholm på väg mot sitt första möte med personalen vid Nationalmuseum.

– Personalen har nyss blivit informerad om min utnämning. Men jag har samarbetat mycket med flera på Nationalmuseum redan tidigare och ser fram mot det här.

Finns det någon finländsk konstnär du vill presentera i Sverige?

– Det är för tidigt att säga. Vi inleder planeringen i augusti.

Susanna Pettersson tog över som chef för Ateneum för fyra år sedan och har varit en energisk museichef. Under hennes ledning förnyades Ateneums basutställning och museet har visat flera framgångsrika utställningar.

Vad är du extra stolt över?

– Att Ateneum i dag är i så gott skick. Museet har internationella nätverk, flera fina stora utställningar på kommande och en fantastisk personal.

Finska Nationalgalleriets generaldirektör Risto Ruohonen konstaterar i ett pressmeddelande att han ser utnämningen som ett tack för ett välgjort jobb.

Susanna Pettersson efterträder landsmannen Berndt Arell som ledde Nationalmuseum i sex år men som inte fick förnyat förtroende. Nationalmuseums nyrenoverade byggnad på Blasieholmen invigs i oktober.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46