Surfvågor och vit sand i väntan på metron – i Böle förvandlas den tills vidare öde metrotunneln till ett semesterparadis

Surfbassängen är vinklad så att det känns som att surfa på en våg i det hårt strömmande vattnet. Bild: YIT

Gräv fram surfbrädan och solbrillorna, för snart blir det strandfest i Böle.

Solbrillorna blir kanske lite överflödiga, eftersom "stranden" kommer att vara belägen under jord i en metrotunnel som byggs i samband med de övriga byggarbetena i Mellersta Böle. Tidigast på 2030-talet kommer metrotågen att rulla till Böle från Kampen via Tölö.

I väntan på det ska man nu öppna något som kallas för "fjärde generationens innesommar" nere i tunneln. I den artificiella sommarhallen kommer man om två år att kunna spela beachvolley – och surfa.

– Det blir unikt eftersom vi kommer att erbjuda beachvolley kombinerat med världens första inomhussurfbassäng, säger Ilkka Lassila, styrelseordförande på Suomen Beach Volley Oy.

Företaget har redan beachvolleyplaner inomhus till exempel på Sundholmen i Gräsviken. I kombination med vattenelementet surfbassängen tillför går det att ordna många olika slags evenemang i sommarhallen i Böle, exempelvis strandfester, säger Lassila.

Böle blir först med att ha en surfbassäng av sitt slag inomhus. Likadana bassänger finns redan i Thailand, och byggs för tillfället i Spanien och Australien.

Surfbassängen ser ut som en bred vattenrutschkana – vattnet är inte djupare än tio centimeter, men strömmar ungefär 40 kilometer i timmen. Två personer kan surfa samtidigt.

Det är knappast någon överraskning att vädret – sommaren är kort – är orsaken till att det är just inomhus man ska surfa och spela beachvolley. Inomhus kan man kontrollera temperaturen – luften ska vara 26 grader varm – medan regn och vind inte blir ett problem. Fastän man kunde tänka sig att riktiga solstrålar skulle ge mer sommarkänsla än konstgjort ljus, finns det en orsak till att man inte har några fönster i sommarhallen.

– Om vi skulle släppa in solljus i hallen skulle den konstgjorda belysningen verka väldigt mörk, och stämningen skulle inte vara densamma, säger Lassila.

Vad kommer det att kosta för kunden då?

– Som vår prissättning nu är kostar en och en halv timmes beachvolleytur hundra euro. På de ställen där surfkonceptet redan finns kostar det ungefär tjugo euro att surfa en timme, säger Lassila.

Av köpcentret Triplas affärsutrymmen är redan över hälften uthyrda, uppger man på byggföretaget YIT. Bland de blivande hyresgästerna finns många matbutiker, restauranger och klädaffärer, men utöver dem vill man locka kunder med olika slags aktiviteter och upplevelser. Förutom sommarhallen ska köpcentret också erbjuda levande kulturverksamhet och ett musikmuseum, säger Pirjo Aalto, köpcentrets kommersiella utvecklingsledare.

Tripla är en helhet på tre kvarter som kommer att bestå av ett köpcentrum, en järnvägsstation, lägenheter, hotell och kontor. Det ska bli klart stegvis under åren 2019–2020.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning