Sur katt vann upphovsrättsmål

Gladare i dag? Den kända katten med underbettet har vunnit en upphovsrättslig strid i Kalifornien. Arkivbild.Bild: Jemal Countess

Frågan är om den buttra katten Grumpy cat blir gladare för det, men katten har i alla fall vunnit 710 000 dollar i skadestånd, motsvarande 570 000 euro, i ett uppmärksammat upphovsrättsmål i Kalifornien.

Grumpy cat är det virala fenomenet som sedan år 2012 fått internationellt kändisskap och ett eget, lukrativt varumärke. När dryckesföretaget Granada Beverage använde sig av katten i sin marknadsföring av iskaffet Grumpiccionis, stämde ägaren Tabatha Bundse företaget. Dryckestillverkaren har använt sig av katten utöver vad som var överenskommet i avtalet, ansåg Bundse via sitt företag.

Och rätten ställde sig på kattens sida.

– Juryn tog rätt beslut, säger kattens advokat David Jonelis och tillägger att det troligen är första gången en meme på internet vinner i en rättegång.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00