Sur katt vann upphovsrättsmål

Gladare i dag? Den kända katten med underbettet har vunnit en upphovsrättslig strid i Kalifornien. Arkivbild. Bild: Jemal Countess

Frågan är om den buttra katten Grumpy cat blir gladare för det, men katten har i alla fall vunnit 710 000 dollar i skadestånd, motsvarande 570 000 euro, i ett uppmärksammat upphovsrättsmål i Kalifornien.

Grumpy cat är det virala fenomenet som sedan år 2012 fått internationellt kändisskap och ett eget, lukrativt varumärke. När dryckesföretaget Granada Beverage använde sig av katten i sin marknadsföring av iskaffet Grumpiccionis, stämde ägaren Tabatha Bundse företaget. Dryckestillverkaren har använt sig av katten utöver vad som var överenskommet i avtalet, ansåg Bundse via sitt företag.

Och rätten ställde sig på kattens sida.

– Juryn tog rätt beslut, säger kattens advokat David Jonelis och tillägger att det troligen är första gången en meme på internet vinner i en rättegång.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02