Supportergruppens styrelse uppmanar samtliga fans att bojkotta Jokerits hemmamatcher

Jokeritfansen vänder ryggen åt sitt lag. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Jokerits supportergruppering Eteläpääty:s styrelse meddelar att man bojkottar Jokerits hemmamatcher om laget spelar torsdagens KHL-match i Minsk.

Eteläpääty ry meddelade förra veckan att man motsätter sig att Jokerit spelar bortamatchen mot Dynamo Minsk på torsdag. Orsaken är de upprepade och väldokumenterade brotten mot de vitryska medborgarnas mänskliga rättigheter efter det riggade presidentvalet i början av augusti.

Sedan president Aleksandr Lukasjenko segrade i valet har utbredda protester hållits i Belarus och myndigheterna har svarat med att gripa, tortera, misshandla och döda demonstranter.

I ett nytt ställningstagande skriver Eteläpäätys styrelse att man kommer att bojkotta Jokerits hemmamatcher tillsvidare om laget spelar matchen i Minsk.

• Läs också: Jokerit övergav sina värderingar, sin identitet och blev en politisk spelpjäs

I måndags meddelade Jokerit att man kommer att spela matchen och att det inte funnits några som helst planer på att inte göra det.

"Eteläpäätys styrelse rekommenderar att alla medlemmar deltar i bojkotten och att också övriga Jokeritanhängare gör det", skriver man.

"På grund av vad som pågår i Belarus och de brott mot mänskliga rättigheter som sker kan vi inte acceptera att matchen spelas i Minsk", upprepar Eteläpääty i sitt nya ställningstagande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning