Supertalangen har oanvänd potential – "ser inga gränser"

Samuel Purola stod för en rekordslakt i somras. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Samuel Purola är redan en av världens bästa sprintrar i sin ålder.– Jag ser inga gränser för hans utveckling, säger managern Jukka Härkönen.

Samuel Purola slog igenom i somras då han krossade de finska juniorrekorden på 100 meter och 200 meter – 10,31 på hundringen var den näst snabbaste av en sjuttonåring förra året. Han tog också silver och brons i U20-EM i Grosseto.

Purola siktar på nya rekordtider i sommar, men håller fötterna på jorden. Bildligt, alltså.

– En tid som börjar med 10,2 skulle vara bra på 100 meter. På 200 meter siktar jag på en tid som börjar med 20,7, säger han.

Tommi Hartonens finska rekord är 10,21 och 20,47, respektive. De är knappast utom räckhåll ifall Purolas utveckling fortsätter som hittills.

– Så långt har jag inte tänkt, men säkert är det ett mål i framtiden.

Bättre acceleration

Snabbtåget från Uleåborg är en naturbegåvning, men i höst och vinter har han tillsammans med sin pappa och tränare Mika Purola för första gången fokuserat mera på att förbättra löptekniken. I synnerhet har han jobbat med accelerationen.

– Jag rätar upp överkroppen lite för tidigt. Jag borde vara lägre och hålla mig lågt lite längre. Jag borde också få mina knän högre under accelerationen, säger Purola.

– Men alla egenskaper har gått framåt. Spänsten, styrkan och såklart snabbheten.

Första gången får han pröva löpformen på lördag, i en inomhustävling i Helsingfors. Följande helg löper han 60 meter hemma i Uleåborg.

– Jag tror Samuel kan förbättra sina resultat en hel del bara genom att förbättra sin teknik, säger hans manager Jukka Härkönen.

Snabbare än Lemaitre

Purolas tid 10,31 på 100 meter är den 26:e snabbaste någonsin av en sjuttonåring. Som en jämförelse sprang den franska sprintersjärnan Christophe Lemaitre 10,53 som sjuttonåring – följande år förbättrade han till 10,26.

– I det här skedet av karriären är det relativt enkelt att förbättra de fysiska egenskaperna. Men det är viktigt att inte utmäta allting av kroppen ännu i den här åldern, säger Härkönen.

– Mika som före detta sprinter har förstått vikten av att ha tålamod.

Mika Purola sprang som bäst 100 meter på 10,95 och 200 meter på 22,67. Samuel Purola har mycket snabbhet i sina gener, för mamma Soile sprang 400 meter på 57,31 och 800 meter på 2.12,7.

Tränar med tvillingbrorsan

Samuel Purolas tvillingbror Eeli Purola är också sprinter och de tränar ofta tillsammans i Uleåborg. Det är ingen blodig rivalitet mellan bröderna – tvärtom.

– Det skulle vara lite tråkigt att löpa långa intervaller ensam, så det är kul att ha en kompis med, säger Purola.

– Vi sporrar och stöder varandra.

Uleåborg är inte precis Jamaica, men förhållandena har fungerat utmärkt för Purola. Uleåborgshallen har en 300 meter lång bana som inte lutar och under vintern löper han också utomhus (!).

– Där finns en uppvärmd fotbollsplan bredvid, där det går bra att löpa längre intervaller.

Avslappnad löpare

Purola är storväxt till och med för att vara en sprinter. Han är 191 cm lång och väger omkring 100 kilo. Förra sommaren uppmätte landslagets sprinttränare Petteri Jouste hans maximala steglängd till 2,5 meter – förebilden Usain Bolts steglängd är uppe i 2,70 meter.

– Han har två egenskaper, som båda är mycket viktiga för en sprint. Han har mycket starka vrister och hans löpning är mycket avslappnad, säger managern, Härkönen.

Tillsammans med sin pappa gör Purola en hel del långa intervaller (30s-60s) och grenspecifik styrketräning – trappor, löpning med kälke – men betydligt mindre gymträning. Linford Christie lyfte 170 kg i bänkpress, men Purola använder inte alls stora vikter.

– Jag gör knäböj med små vikter och snabba upprepningar. Inte särskilt djupt, utan med samma knävinkel som i startställningarna. Stöt är också en mycket explosiv övning, säger Purola.

"Ser inga gränser"

Purolas absoluta huvudmålet den här säsongen är U20-VM i Tammerfors i juli. Senior-EM i Berlin skulle förstås vara en trevlig bonus.

I framtiden? Vem vet.

– Han har löpt oerhört bra tider för att vara sjutton. Krasst sagt är en löpare som bäst i åldern 20-24 år, säger managern Jukka Härkönen.

– Jag är ingen spågubbe, men jag ser inte heller några gränser för hans utveckling. Men sprintlöpning är en känslig, intensiv idrottsgren – han måste hållas frisk.

En typisk träningsvecka under träningssäsongen

Måndag: styrka

Tisdag: vila

Onsdag: styrka

Torsdag: vila

Fredag: trapplöpning

Lördag: snabbhet, till exempel 2x3x60 meter med 95 procents effekt plus några 20 meters startträningar.

Söndag: uthållighet, till exempel 3x4x60 sekunder med 3 minuter vila.

I slutet av varje träning springer Purola några accelerationer för att behålla känslan för löpning.

Ålder: 17 år.

Hemort: Uleåborg

Familj: Pappa Mika Purola är före detta sprinter, mamma Soile Purola har löpt 400 m och 800 m, tvillingbrodern Eeli Purola är sprinter.

Fritidsintressen: Trummor, biljard, fotboll, basket.

Studier: läser för andra året i öppet gymnasium.

Största meriter: brons på 100 m i U18-EM 2016, silver på 100 m i U20-EM 2017, brons på 200 m i U20-EM 2017.

Rekord: 100 meter 10,31 (finskt U20-rekord), 200 meter 20,84 (finskt U18-rekord).

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning