Superstjärnan bjöd på värme och livsglädje

Lysande. Youssou N'Dour var i strålande form på Kulturhhuset i lördags. Bild: Lehtikuva/Linda Manner

Youssou N'Dour och tolv man starka Le Super Etoile var varma i kläderna när de som sista etapp under världsturnén landade i Helsingfors. Förväntningarna var höga, men showen finslipad och ingen behövde bli besviken.

Världsmusik

Youssou N'Dour et le Super Etoile

Kulturhuset 19.8.

Youssou N'Dour har varit aktiv som musiker sedan tidigt 70-tal och är en av de mest älskade kulturpersonligheterna och politikerna i sitt hemland Senegal. I väst slog han igenom 1994 då han gav ut låten 7 seconds tillsammans med Neneh Cherry. Självsäker och varmt leende som en landsfader, och klädd i skinande vitt som en profet, serverade han i Helsingfors två timmar av nya och gamla hitlåtar. Neneh Cherrys partier i 7 seconds sjöngs övertygande av en av körsångarna.

Helsingforspubliken var inte svårflirtad. Genast från första tonerna dansade hälften och efter ett par låtar till, och lite ledd koreografi från artistens håll, gungade hela parketten.

Superstjärnans set var välbalanserat. Först en timme av dansant musik, sedan balladen The beautiful Africa, som andningspaus, följd av en timslång dansant hitparad i ökande tempo. Arrangemangen var lämpligt omväxlande, med den kännspaka mbalax-rytmen ständigt närvarande, men med influenser från olika västerländska popstilar som hölje.

Sångmelodierna växlade från perkussivt rytmiska popverser till deklarerande och improvisatoriska rubatolinjer. Centrala personer i showen var, förutom Youssou N'Dour, också dansaren, som med jämna mellanrum kom ut på scenen och imponerade med fartfyllda och akrobatiska danssolon eller ledde publiken i olika enkla koreografier, samt perkussionisten som eggade publiken med tal och uppmuntrade till unisont klappande och allsång. Perkussionisten kom också med regelbundna mellanrum ner till framkanten av scenen och fyrade av solon på tama, djembe eller sabar, medan olika mbalaxdansare från publiken bjöds in att dansa solo på scenen. Alla solona fick stora applåder.

En som också bjöds upp på scenen var gitarristen Badou Ndiaye, som ledde Youssou N'Dours första band Etoile de Dakar. Han är känd som den som utvecklade gitarrens roll i mbalaxmusiken och startade genrens revolution i Västafrika med hitlåten Xaalis. Badou följde i tiderna med Hasse Walli till Finland och har bott här sedan dess.

Youssou N'Dour och le Super Etoiles musik kändes genomsyrad av värme och livsglädje. Hela gruppens framförande var moget och säkert. Bandet trissade skickligt upp stämningen genom att växla mellan normalt tempo och dubbelt tempo samt med unisona trummelodier. Under de lugnare partierna med mjuka syntmattor hölls spänningen uppe med kontrasterande fraser från slagverken. Solisterna förde musiken till klimax med tätnande och stigande melodilinjer. N'Dour var i sitt esse.

Sonja Korkman

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning