Superstjärnan Simone Biles skadad – bröt gymnastikfinalen

Simone Biles gjorde en miss i det inledande hoppmomentet. Bild: Gregory Bull/TT-AP

Simone Biles jakt på rekordet i antalet OS-medaljer fortsätter att gå dåligt. Superstjärnan skadade sig lagfinalen och fick bryta tävlingen.

OS största stjärna kan ha gjort sin sista tävling i Tokyo efter en dramatisk dag i gymnastikhallen.

"Simone har brutit lagtävlingen på grund av medicinska skäl. Hennes status ska bedömas från dag till dag för att se om hon kan ställa upp i kommande tävlingar", skriver USA:s gymnastikförbund i ett uttalande på Twitter.

Det var i det första momentet i lagfinalen det hände. Storstjärnan Biles, i vanliga fall en av världens bästa i hopp, gjorde en grov miss i landningen och fick ett poängavdrag.

Biles lämnade hallen

Biles lämnade sedan gymnastikhallen tillsammans med ledare och återvände en stund senare, iklädd överdragskläder.

USA fick kasta in en reserv för att slutföra tävlingen. Trots det kommer Biles att få en medalj. För det blev ett silver till USA, efter det ryska laget som vann tävlingen. Storbritannien tog bronset.

Det är en stor besvikelse för USA som tog guld i lagtävlingen i OS i Rio 2016 och London 2012.

Kampen mellan USA och Ryssland om den prestigefyllda lagtiteln i gymnastik är en av de allra mest emotsedda tävlingarna i hela OS – internationellt sett. Det är första gången ett ryskt lag vinner lagtävlingen i OS sedan 1992.

Formsvacka?

Simone Biles tog fyra guld vid senaste OS i Rio de Janeiro och 24-åringen från Texas är en av OS största fixstjärnor som varit sportens centralfigur i flera år, med sammanlagt 30 medaljer i VM- och OS-sammanhang. Men hennes prestationer hittills i Tokyo har väckt frågor om hennes form.

Hon kvalade in till alla fyra grenfinaler och mångkampen, men gjorde en okaraktäristisk miss i fristående och var nära att hamna utanför finalen i barr.

Nu återstår det alltså att se om hon blir kvitt sin skada och kan ställa upp i grenfinalerna som avgörs söndag till tisdag.

Gymnastikens lagfinal i OS består av fyra moment, förutom hopp även barr, bom och fristående.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning