"Superhjälte" räddade pojke undan expresståg – se video!

En järnvägsstation i indiska Calcutta. Stationen på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild. Bild: Bikas Das/TT-AP

En sexårig pojke var sekunder från döden när han föll ned på ett järnvägsspår i indiska Vangani – men räddades i sista stund. Nu hyllas en järnvägsarbetare efter det att övervakningsbilder från tågstationen spridits i sociala medier.

30-årige Mayur Shelke hörde pojkens mamma ropa på hjälp när hennes son fallit ned på spåren i staden strax öster om Bombay (Mumbai), rapporterar nyhetsbyrån AFP. På övervakningsbilderna syns hur järnvägsarbetaren springer trettiotalet meter mot pojken, kastar sig ned på spåret och därefter lyckas få upp sexåringen på plattformen – allt medan ett rusande tåg kommer allt närmre.

Piyush Goyal som bland annat är minister för järnväg i Indien hyllar Shelke på Twitter. I en annan tweet skriver Goyal att han sett videon om och om igen.

Shelke tog sig därefter själv tillbaka upp, knappt två sekunder innan snabbtåget Udyan Express dundrade förbi.

– Jag såg barnet falla och tåget som rusade mot honom. Det finns ingen chans att han skulle ha överlevt om jag inte hade ingripit, säger han enligt tidningen Mid-Day.

Internetanvändare i Indien lovordar nu järnvägsväxlaren Shelke och kallar honom en superhjälte. Enligt landets järnvägsminister Piyush Goyal kommer han att belönas för sin gärning.

Olyckor med dödlig utgång är vanligt förekommande inom Indiens vidsträckta och ofta nedgångna järnvägsnät.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning