Superhjältar i Netflix-samarbete

Premiär i dag. Charlie Cox spelar Matt Murdoch/Daredevil i Netflix The Defenders.Bild: Jessica Miglio/Netflix

Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist och Luke Cage – hittills har dessa Marvel-hjältar haft var sin serie på Netflix. Nu möts de i samma serie – i The Defenders kämpar de tillsammans mot New Yorks brottslingar.

Defenders finns på Netflix.

– Det var kul att kombinera de här serierna, för på ytan ser det nog ut som om det inte skulle finnas på kartan att de här rollfigurerna skulle komma överens, säger Charlie "Daredevil" Cox till TT.

Att superhjältarna i Marvel-världen gästar varandra är vanligt, både i biofilmerna och i tv-serierna. Bland annat var Luke Cage med i flera avsnitt av första omgången av Jessica Jones. Men i The Defenders, som börjar visas på Netflix i dag, får de fyra kämpa sida vid sida under åtta avsnitt samtidigt som det planeras för att de alla ska få var sin ny soloserie.

– Alla de här rollfigurerna är mer jordbundna än andra superhjältar, säger Cox.

– När jag började med Daredevil var det viktiga att det först och främst skulle vara ett kriminaldrama. Sedan kommer superhjälteelementet som en extra grej på toppen. Det här är riktiga människor, de är bara ett steg ifrån dig tack vare någon egenskap som de har.

Extremt skärpta

För Daredevil innebär detta att han är blind, men att hans andra sinnen är extremt skärpta. Har de två säsongerna som Daredevil gjort det lättare för honom att spela blind? Nja, svarar han.

– Det har inte blivit så där väldigt mycket lättare. När man får kontakt med en annan människa uppstår mycket av detta genom att man ser den personen i ögonen. Om man till exempel har råkat ut för något hemskt, kan man hos en annan människa se medlidande i dennes ögon.

Att spela på det emotionella är viktigt för en skådespelare, förklarar han.

– Men jag kan ju inte göra detta, jag får inte titta mina motspelare i ögonen, jag får titta mot deras axel i stället. Och det där är viktigt att tänka på även i actionscenerna.

Vill göra actionscener

Cox gör själv så mycket av actionscenerna som han får.

– Det är inte alltid vi får göra det vi vill. För mig är det viktigt att göra det så att man kan se mitt ansikte, man ser att det är jag, även om det ofta bara är min haka som syns.

Om rollen som Matt Murdoch/Daredevil säger Cox:

– Matts problem är att han är alldeles för idealistisk. Han ser världen i svart eller vitt, och så är inte livet. Det gör att han ibland måste kompromissa på ett sätt som inte är bra.

Något erbjudande om att låta Daredevil gästspela i en av Marvels biofilmer har han inte fått. Inte ännu, i alla fall.

– Men det skulle vara väldigt kul.

Gunnar Rehlin/TT

Fakta

De är The Defenders

Matt Murdock/Daredevil. Kontakten med en radioaktiv substans gjorde honom blind, men skärpte hans övriga sinnen. Verkar som advokat.

Jessica Jones. Utsattes för radioaktiv strålning som barn och upptäckte senare att det gett henne övernaturliga krafter. Gift med Luke Cage.

Luke Cage. Sattes i fängelse för ett brott han inte begått. Fick superhjältekrafter efter att frivilligt ha medverkat i ett medicinskt experiment. Gift med Jessica Jones.

Danny Rand/Iron Fist. Tränad i kampsport av mästaren Lei Kung. Genom att besegra draken Shou-Lao fick Danny övernaturliga krafter och namnet Iron Fist.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00