Superfjord imponerade på G Livelab-konsert

Psykedeliska rockbandet Superfjord bjöd på en kvalitativ och drömsk spelning på G Livelab i Helsingfors. Bild: Superfjord

Under sommaren ordnar G Livelab i Helsingfors en serie gratiskonserter för att lyfta fram mindre kända finska artister och band. Psykedeliska rockbandet Superfjord visade varför initiativet behövs när de bjöd på en suverän livespelning.

Konsert med Superfjord och Teemu Markkula, 5.7

G Livelab, Helsingfors

När jag kommer till G Livelab en torsdagskväll är singer-songwritern Teemu Markkula redan i full gång med att spela. Det är första gången jag hör honom, eller ens hör om honom. Men det är också syftet med kvällens spelning. Under sommaren ordnas nämligen G Livelab Open: gratiskonserter med relativt okända finska artister och band.

Markkula är egentligen bara förband till Superfjord, men ingen av akterna är särskilt omtalade. Det är välkommet med ett initiativ som lyfter fram mindre synliga musikgrupper. Det är också roligt att gå på en spelning utan att ha större förväntningar.

Markkula, som även spelar i gruppen Death Hawks, imponerar genast med sina folkrocklåtar. Han har inte den klaraste eller renaste rösten, men helheten fungerar. Med sitt lockiga hår, brokiga tröja och gitarr återspeglar han även sin genre perfekt.

Dynamikexperterna Superfjord

Efter en kortare paus är det dags för Superfjord – ett modernt psykedeliskt rockband som kör på elektronisk experimentering, jazzinspirerad improvisering och kosmiska ljudbilder.

När de inleder med en instrumental låt kan jag inte avgöra vilken låt de spelar. Det är nämligen inte helt lätt att hänga med i låtar om man inte är bekant med dem sedan tidigare. Ändå gör Superfjord ett starkt intryck med sin inlevelse, ljudkvalitet och intressanta rytmer och syntinslag. I en av låtarna sjunger de upprepade gånger "A dream, a dream, a dream" och musiken reflekterar en drömsk atmosfär.

Superfjord lyckas också variera dynamiken genomgående. De sparar inte på krutet när de väl kommer i gång men drar ner intensiteten däremellan.

Fräsch genreblandning

Superfjord imponerar även med sin musikaliska variation. De går från att köra saxofonsolon till gitarrsolon, från instrumentala låtar till låtar med text. Deras i hopkok av genrer gör musiken fräsch.

Efter att de kört sin nyaste singel Rainbow säger sångaren och gitarristen Jussi Ristikaarto att de har ett nytt album på kommande i september. Under kvällen ska de spela både äldre och nya låtar.

"Här kommer en gammal låt", säger han för att sedan vända sig om till bandet och fråga vad de riktigt ska spela. Citatet fångar in Superfjord ganska bra – ett band som släpper ny musik mellan varven, men som kanske passar allra bäst i dessa livesammanhang där de får improvisera och gå på känsla.

Anna Lillkung Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning