Skatteuppgifterna är ute: Supercellgrundare hade de högsta inkomsterna 2016

Supercellgrundaren Ilkka Paananen toppar listan. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Supercellgrundaren Ilkka Paananen tjänade mest i Finland i fjol. En annan Supercellman Nicholas Derome hade de största kapitalinkomsterna. Supercell dominerar nu skattelistorna för tredje året. Alla tre personer med de högsta förvärvsinkomsterna i fjol kommer också från Supercell.

Supercellgrundarna, förutom Ilkka Paananen och Nicholas Derome toppar också Mikko Kodisoja och Lassi Leppinen listan på dem som hade fjolårets högsta förvärvsinkomster. Paananen tjänade 46,6 miljoner euro och hade tillsammans med kapitalinkomster en totalinkomst på närmare 48 miljoner euro i fjol

Deromes totalinkomst var drygt 74 miljoner euro, medan Leppinen tjänade drygt 70 miljoner euro. Kodisojas sammanräknade förvärvs- och kapitalinkomster var 42,6 miljoner euro.

HBL:s skattemaskin: Här kan du se vem som tjänade mest i fjol.

Det är inte första gången Supercell-anställda och -grundare toppar listan. 2014 slog spelbolaget alla med häpnad när Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja vardera hade haft inkomster på 170 miljoner euro året innan. Högt uppe på listan fanns 2014 dessutom sex andra Supercell-anställda och tillsammans hade de tjänat nästan en halv miljard euro och betalar 155 miljoner i skatt.

Den gången härstammade pengarna från affären 2013 där två japanska bolag köpte 51 procent av speltillverkaren för 1,1 miljarder euro.

Sommaren 2015 utökade den japanska ägaren sitt innehav i spelstudion men sålde det ett år senare till kinesiska Tencent som nu har 84 procent av Supercells aktier. Övriga aktier ägs av Supercells grundare och anställda. I samband med affären värderades bolaget till omkring 9 miljarder euro.

Den enda som lyckas slå en kil i namnen från Supercell är Planmecas Heikki Kyöstilä som hamnar femma i skattetoppen. hans totala inkomster var i fjol knappa 31,4 miljoner euro, det mesta av det kapitalinkomster.

Sexa på skattelistan är igen en Supercellman, Janne Olavi Snellman, med en totalinkomst på drygt 23 miljoner euro. Finansmannen Björn Wahlroos är sjua med beskattningsbara inkomster på drygt 22 miljoner euro i Finland.

Personer med koppling till spelbolaget Supercell toppar listorna på högsta inkomster 2016. Högst uppe ligger John Nicolas Derome, Lassi Leppinen, Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, samtliga födda på 1970- och 1980-talet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning