Supercell grundar kodarskola i Helsingfors

Bild: SPT/Carl-Anton Storbacka

Det behövs ingen tidigare erfarenhet eller kunskaper i kodning för att söka till Hive.

För att åtgärda bristen på kodare grundar spelbolaget Supercell en ny kodarskola i Sörnäs i Helsingfors. Ansökningarna tas emot från den 15 januari. Det första året tar man in hundra elever i åldern 18–30, studierna är avgiftsfria.

Skolan har inga lärare, tanken är att eleverna tillsammans kodar på campus i Berghäll i Helsingfors. Skolan är öppen dygnet runt och efter tre års heltidsstudier ska eleverna ha kodarkunskaper av världsklass, enligt skolans sajt.

Motsvarande utbildning i Frankrike fick enligt Yle 80 000 ansökningar.

De första fem åren är Supercell redo att betala mellan 8 och 10 miljoner euro, genom en stiftelse. Planerna offentliggjordes i samband med uppstartsfestivalen Slush på onsdagen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning