Supercell grundar kodarskola i Helsingfors

Bild: SPT/Carl-Anton Storbacka

Det behövs ingen tidigare erfarenhet eller kunskaper i kodning för att söka till Hive.

För att åtgärda bristen på kodare grundar spelbolaget Supercell en ny kodarskola i Sörnäs i Helsingfors. Ansökningarna tas emot från den 15 januari. Det första året tar man in hundra elever i åldern 18–30, studierna är avgiftsfria.

Skolan har inga lärare, tanken är att eleverna tillsammans kodar på campus i Berghäll i Helsingfors. Skolan är öppen dygnet runt och efter tre års heltidsstudier ska eleverna ha kodarkunskaper av världsklass, enligt skolans sajt.

Motsvarande utbildning i Frankrike fick enligt Yle 80 000 ansökningar.

De första fem åren är Supercell redo att betala mellan 8 och 10 miljoner euro, genom en stiftelse. Planerna offentliggjordes i samband med uppstartsfestivalen Slush på onsdagen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54