Superb insats av Akilleslöparen Kuivisto – EM-klar på två distanser

Borgålöparen Sara Kuivisto fick välbehövlig draghjälp i början. På upploppet hade hon krafter kvar för att klara EM-gränsen. Bild: Lehtikuva/Tommi Anttonen

Två FM-guld, en klarad EM-gräns och nytt personbästa med bred marginal. Tävlingshelgen i Jyväskylä gick bättre än förväntat för Sara Kuivisto, som också får löpa 800 meter i Berlin om några veckor. – Herregud ändå, sammanfattade Kuivisto känslorna efter målgången.

Sara Kuivisto har några intensiva dagar bakom sig. Med ett tungt lopp på 1 500 meter i fredags som räckte till FM-guld och ett kval på 800 meter i bagaget ställde hon sig på startstrecket för 800-metersfinalen på söndagseftermiddagen.

Inför loppet var EM-gränsen på 2.02,50 i tankarna – men bara ytligt. Kuivisto var redan EM-klar på 1 500 meter och ville inte utmana ödet.

– Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket, säger hon.

Loppet blev en succé. Kuivisto fick draghjälp av bronsmedaljören Aino Paunonen och stack i väg som en oljad blixt på det sista varvet. Kuivisto klockades för 2.02,14 – den bästa segertiden någonsin i Kalevaspelen och klart under EM-gränsen.

Borgålöparen knöt näven i en segergest och log innan hon begav sig bort till journalisterna.

– Det här smakar så bra att jag inte ens kan beskriva det, säger Kuivisto som hade ett personbästa på bara 2.03,87 i fjol.

– Jag tänkte bara på att vinna, det här passade ju bra på köpet, säger Kuivisto, som tog sitt tredje raka guld på distansen.

Julin skrällde

Trots att Kuivisto hade löpt två starter tidigare under helgen kändes benen underligt fräscha.

– Värre var det med huvudet. Det är svårt att ladda om hela tiden.

Nu ska hon ta det lugnt i några veckor. Kuivisto säger att kroppen behöver vila efter allt intensivt tävlande. Hon ser redan fram emot de två starterna i Berlin.

– Jag behöver verkligen den erfarenheten.

IF Nykarlebynejdens Jonna Julin sken också som solen efter målgången. Julin gick in till finalen med ett personbästa på 2.07,56 och klockades för silvertiden 2.05,20.

– Jag är superlycklig! Det gick jättebra i dag. Jag hoppades på medalj men vågade inte tro på silver. Det var otroligt, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning