Suoraniemi fortsätter leda landslaget – "Jag ser en stor potential i laget"

Tommy Suoraniemi fortsätter som landslagstränare.Bild: Lina Enlund

Tommy Suoraniemi fortsätter som tränare för det finländska damlandslaget.

Det blir kontinuitet i landslagsverksamheten då Handbollförbundet och tränaren Tommy Suoraniemi förlängt kontraktet. Svensken Suoraniemi tog över damlandslaget hösten 2016 och hans nya kontrakt håller honom i laget över EM-kvalet för mästerskapet 2020. Kvalet inleds nästa år med förkval på sommaren.

Suoraniemi säger att det var ett enkelt beslut att fortsätta som landslagstränare.

– Jag trivs väldigt bra och vi har en bra trupp i landslaget som jag gillar att jobba med, säger Suoraniemi.

Tung inledning

Suoraniemis inledning som landslagstränare var inte helt lätt. Finland klarade inte av att ta sig vidare från EM-förkvalet förra sommaren vilket betydde att laget den här säsongen inte haft några tävlingsmatcher då man inte ställde upp i VM-kvalet.

Att sluta sist och inte ta sig vidare från kvalgruppen med Färöarna och Grekland var en missräkning för laget.

– Det var en stor besvikelse. Vi var inte redo och vi hade inte spelat tillräckligt många matcher inför kvalet, säger Suoraniemi.

– Efter det har vi analyserat läget och funderat på vad vi kan göra bättre. Vårt mål är att spela flera tuffa matcher och våra två träningsmatcher mot Estland i november var bra. Nu i mars reser vi till Kroatien på träningsläger och där spelar vi igen tuffa internationella matcher.

Ljusare framtid

Suoraniemi är realist då han talar om det finländska laget. Att ta sig från att vara sist i ett förkval till att kvalificera in sig i ett stort mästerskap är en lång väg att vandra.

– VM-kvalet är för tufft om man ser på chansen att ta sig till slutspelet men vi försöker lära oss så mycket av möjligt och samla erfarenhet av internationellt spel då vi deltar, funderar Suoraniemi.

– I EM-kvalet måste vi ta oss vidare från förkvalet. Några noggrannare mål är svåra att ställa upp då vi inte känner till vem vi möter.

Men trots att utmaningarna är stora och att det krävs oerhört mycket målmedvetet och långsiktigt arbetet för att närma sig toppen är Suoraniemi positivt inställd till situationen.

– Det har skett en del spelarbyten sedan förra sommaren och vi har med flera unga spelare nu. Nu har vi spelare som vill satsa på handbollen och utvecklas som individer. Vi har spelare i serierna i Sverige vilket är en bra sak då nivån är högre där än i Finland både vad matcher och träning beträffar. Att få spela tuffa matcher hela tiden utvecklar spelarna, säger han.

På sikt har Suoraniemi många väldigt intressanta namn att arbeta med. Emma Aarnio gör landslagsdebut i Kroatien, Ellen Voutilainen gjorde det i höstas och det finns en handfull väldigt lovande unga spelare som tar för sig i FM-serien den här säsongen.

– Jag ser stor potential i laget och tror att vi går mot en ljus framtid, säger Suoraniemi.

FAKTA

Landslaget

Landslaget åker på träningsläger till Zagreb i Kroatien 19–24 mars. Följande spelare är uttagna till lägret.

Målvakter: Jenna Peltola, AIK (Sverige), Suvi Erhovaara, KyIF.

Utespelare: Annika Näräkkä, Dicken, Anna Lindahl, Dicken, Ellen Voutilainen, Skuru IK (Sverige), Emma Aarnio, Skuru IK (Sverige), Ida Väyrynen, AIK (Sverige), Ella Holopainen, HIFK, Jessika Gammals, Dicken, Julia Lönnborg, Skuru IF (Sverige), Johanna Hilli, HIFK, Lotta Kulju, IF Hellton (Sverige), Inka Jäntti, HIFK, Tove Salokivi, Dicken, Malin Wilen, Kärra HF (Sverige), Anna Lindholm, Dicken.

Tränare: Tommy Suoraniemi.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00