Sanna Marin är redo att ta över som statsminister

Kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) kan bli ny statsminister om Antti Rinne tvingas avgå. Foto: Catariina Salo/SPT Bild: Catariina Salo/SPT

Under förmiddagen rapporterade Suomen Kuvalehti att Sanna Marin kan komma att ta över efter Antti Rinne.

Kommunikationsminister Sanna Marin har landat och nyhetsbyrån STT har träffat henne på Helsingfors-Vanda flygplats. Marin säger att hon är redo att ta över som statsminister om hon blir ombedd att ta uppdraget.

Suomen Kuvalehti uppger att statsminister Antti Rinne gör sig redo att lämna statsministerposten. Till ny statsminister planerar han att lyfta partiets första vice ordförande, kommunikationsminister Sanna Marin.

Ett annat alternativ vore Antti Lindtman som leder Socialdemokraternas riksdagsgrupp.

Enligt Suomen Kuvalehtis källor planerar Rinne ändå att fortsätta som partiordförande åtminstone tills partimötet som hålls i juni.

Regeringskrisen tvingar hem kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) från ett möte med rådet för transport och telekommunikation i Bryssel. Det uppger Marin på Twitter.

Marin säger att situationen kräver att ministrarna närvarar i hemlandet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning