Sunnuntaisuomalainen: Nästan tio minnessjuka försvinner varje dag

I fjol tog polisen emot nästan 3 400 anmälningar om personer med minnestörningar som försvann från sina hem eller vårdinrättningar. Statiken innefattar inte de fall där anhöriga, vårdare och grannar hittar den försvunna.

Polisstyrelsen har på Sunnuntaisuomalainens begäran gått i genom siffrorna, som har sammanställts till unik statistik om försvunna minnessjuka.

Under fjolåret rapporterades 3 379 fall till polisen, vilket betyder nästan tio fall per dag. Enligt polisens siffror har antalet ökat under de senaste åren.

I Finland finns det cirka 93 000 personer med svår eller medelsvår minnesstörning, och 100 000 till som lider av lindrigare minnessjukdomar.

Siffrorna är oroväckande eftersom sannolikheten att en försvunnen äldre person hittas vid liv är liten redan efter två dagar. Efter några dagar trappas spaningarna ner.

Enligt räddningslagen är alla människor lika värda – en princip som inte förverkligas vad beträffar personer med minnessjukdomar. Problemet beror till stor del på åtstramningar inom vården.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00