Sunkigt försvarsspel av HIFK – "Får inte vara ett problem att Heiskanen fattas"

Lennart Petrell rykte ihop med Taavi Vartiainen, men inte ens det tände HIFK. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Det var ingen bra julstämning då HIFK åkte på säsongens fulaste hemmaförlust mot Pelicans.

HIFK-Pelicans 1–6 (1–2, 0–1, 0–3)

Tio minuter på spelklockan, 0–2 på resultattavlan, Pelicans snurrar på i HIFK:s zon medan fem stycken rödtröjor står på raka ben och ser på. Som värst såg det ut som om HIFK under julpausen totalt glömt bort hur man spelar hockey. Och bättre blev det inte. Annandagshockeyn i Ishallen var ingen vacker tillställning då HIFK led sin tredje raka förlust, med riktigt fula 1–6.

– Man märkte det genast i början att motståndaren är bättre förberedd än vi. De kom bra in i matchen och vi lyckades inte svara på deras press. Motståndaren var bättre i början, vilket förstås inte skulle få hända, säger HIFK-backen Miihkali Teppo.

24-åringen Teppo, som fyller år på torsdag, gav sig en tidig födelsedagspresent då han satte in HIFK:s kvittering till 1–2 med ett snyggt skott upp i krysset. Teppo kan man kalla en otippad målskytt: fullträffen var ligakarriärens tredje för backen som gjort uppemot tvåhundra matcher på sina fem säsonger i ligan.

– Nä, jag brukar faktiskt inte sätta många fullträffar. Jag åkte mot mål från blåa linjen och (Juha-Pekka) Haataja gav en bra passning bakom backarna. Jag hade tomt mål så det var enkelt att sätta in den. Med lite tur fick jag pucken att flyga upp i måltaket.

Ett litet leende syns på Teppos ansikte då han frågas om sina övriga ligamål. Det senaste kom förra säsongen, det första säsongen 2014-15.

– Mitt första gjorde jag i Björneborg. Ett backhandskott och sedan blev (Juuso) Riksman utbytt så jag vet inte hur mycket ära jag ska få för det målet. Det andra kom i Kuopio på en bra passning av (Arttu) Luttinen, säger Teppo.

Men varken Teppos fullträff eller Lennart Petrells slagsmål med Taavi Vartiainen tände HIFK. Petrell gav en tuff tackling och käftades sedan länge med Vartiainen tills de slängde bort handskarna. Ett par knytnävsslag senare brottade Petrell ner Vartiainen och lämnade rinken med vilda gester riktade mot sin bytesbänk i ett försök att få fart på laget. Förgäves.

Heiskanen saknas

Pelicans åkte hem till Lahtis med tre seriepoäng i ryggsäcken efter en målfest. Det var första gången i höst som HIFK släppt in över fem mål på en match. Och visst var försvars- och öppningsspelet svagt. Man märkte att stjärnbacken Miro Heiskanen, som spelar i JVM, saknades.

– Vi har så många bra killar att det inte ska påverka spelet. Visst är Miro en skicklig spelare men det får inte vara ett problem att han fattas, säger Teppo.

Heiskanen lär vara borta åtminstone HIFK:s nästa fyra matcher och dessutom är han högaktuell för Finlands OS-lag. Stora orosmoln över HIFK där.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03