Sundhage: Det är ett privilegium att spela under press

Vet vad som komma skall. Svenska tränaren Pia Sundhage anser sig vara väl förberedd inför kvartsfinalsmötet med Nederländerna. Bild: Daniel Mihailescu / AFP / Lehtikuva

Kvartsfinalerna i fotbolls-EM i Nederländerna kör i gång i dag. Sverige möter värdnationen, men tränare Pia Sundhage oroar sig inte för den fanatiska hemmapubliken.

Gruppspelet är ett minne blott – nu börjar allvaret i fotbolls-EM. I kväll möter det svenska landslaget värdnationen Nederländerna som får stöd av en fanatisk hemmapublik på Stadion De Vijverberg i Doetinchem. Eredivisie-laget De Graafschaps hemmastadion rymmer 12 600 åskådare och kommer med säkerhet vara fullsatt, vilket innebär att svenskarna bör ha nerver av stål inför den euforiska hemmapubliken. Enligt förbundskaptenen Pia Sundhage är det ett privilegium att spela under press med hemmapubliken emot sig.

– Vi är erfarna och vet hur vi handskas med svåra matcher, säger Sundhage på presskonferensen inför matchen.

Sundhage lägger också press på hemmalaget och säger att ju längre Sverige håller nollan, desto hårdare blir trycket från publiken.

– Vårt risktagande i matchen kommer att vara ganska litet i början men ökar ju längre matchen lider.

Enligt Sundhage kommer Nederländernas fyra duktiga anfallsspelare att kräva extra uppmärksamhet från det svenska försvarets sida.

– Vi vill inte ha en match som går ut på kontringar. Vi kommer att försvara på samma sätt vi hittills gjort. Jag tror inte att det lönar sig markera deras anfallare enskilt.

Den erfarna målvakten Hedvig Lindahl är inne på samma linje. Nederländska anfallaren Shanice van de Sanden är ett bekant ansikte.

– Jag har mött henne ett antal gånger med landslaget och på klubbnivå. Hon är otroligt snabb. Jag hoppas att vi kan lösa henne som hot rent kollektivt.

Också Lindahl är självsäker inför mötet, trots motståndarens hemmafavör.

– Vi kommer ut till ett orangefärgat folkhav, men jag hoppas också på ganska många gula tröjor. Det kommer att dåna under nationalsångerna. Det kommer att bli roligt och jag tror det lag som lyckas hålla nerverna i styr kommer att segra.

Oranje suktar efter semifinal

Mötet med Sverige blir speciellt för nederländska Lieke Martens, som på klubbnivå spelar för FC Rosengård i Allsvenskan. Hon har via svenska medier noterat att förbundskaptenen Sundhage gärna vill skjuta över favoritskapet på Nederländerna, men själv ser hon styrkeförhållandet som jämnt.

– Om vi spelar för långsamt vet vi att Sverige är bra organiserat, att de har en bra defensiv. Vi måste göra det snabbt – omställningar, spela snabbt framåt. Vi förväntar oss att de ska spela defensivt, säger hon.

– Vi hade inte en lätt grupp så vi kunde inte låta spelare vila som Sverige har gjort. Det har varit annorlunda för oss. Men vi har en bra känsla i laget och vi vill ta ett steg till. Vi känner att vi har chansen nu och vi vill ta den.

Starka försvar möts

I kvällens andra match möter Tyskland grannlandet Danmark i Rotterdam. Bägge lagen släppte in endast ett mål under gruppspelet. Och snålt med offensiva lägen lär det bli även i denna drabbning. Tysklands anfall har hittills fått lite överraskande stöd från backen Babett Peter som nätat två gånger i turneringen och är lagets bästa målskytt. Peter kommer att möta sin lagkamrat på klubbnivå, danska Wolfsburg-spelaren Pernille Harder, i kvartsfinalen.

– Hon är en mycket bra anfallare. Vi kommer att drabba samman flera gånger på planen, det är säkert. Men jag är självsaker, kommenterar Peter på Uefas hemsida.

Fotbolls-EM 2017

Kvartsfinaler, lördag:

Nederländerna–Sverige, 19:00

Tyskland–Danmark: 21:45

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning