Sundby: "Domen svår att förstå"

Misstag. Martin Johnsrud Sundby dömdes för ett dopningsbrott. Bild: Martti Kainulainen

En administrativ miss fällde Martin Johnsrud Sundby. Den norske skidstjärnan stängs av i två månader för brott mot dopningsreglerna, efter att inte ha sökt dispens för en astmamedicin.– Det är nästan omöjligt att acceptera domen, sade han.

Vid två tillfällen under säsongen 2014–2015 visade Martin Johnsrud Sundbys dopningsprover spår av det förbjudna ämnet salbutamol, som finns i den godkända astmamedicinen Ventoline. I september 2015 frikände det internationella skidförbundet Fis honom, men den internationella antidopningsbyrån Wada överklagade till idrottens skiljedomstol Cas – som nu kommit med sitt besked.

Johnsrud Sundby stängs av i två månader, eftersom han inte ansökt om medicinsk dispens för att använda astmamedicinen.

– Fis var eniga med oss om att regeln är oklar. De var eniga med oss om att aktiva inte kan lastas för en oklar regel. Jag vet att jag inte gjort något fel. Det är en orimlig dom som faller på mig. Jag blir dömd för ett formaliafel, sade en märkbart tagen Johnsrud Sundby på en presskonferens.

Förbundet tar ansvar

Det norska skidförbundet tar på sig hela ansvaret för misstaget.

– Det handlar om att Martin Johnsrud Sundby har tagit godkända och nödvändiga mediciner, men Cas har slagit fast att det har administrerats fel. Det är inte så att han har haft för höga värden, sade skidförbundets ordförande Erik Røste.

– Det är viktigt att slå fast följande: Det handlar inte om fusk eller att uppnå fördelar.

Fråntas flera segrar

Johnsrud Sundby fråntas vinsten i omkring 120 000 euro i prispengar. Något som norska skidförbundet kommer att ersätta.

– Jag är jätteglad att skidförbundet tar på sig ansvaret. Jag har aldrig gjort annat än att följa deras regler, sade Johnsrud Sundby.

– Nu vill jag lägga det här bakom mig. Det har pågått i 18 månader. Jag kan gå med rak rygg, för jag vet att jag inte gjort något fel. Jag vill tacka alla som hjälpt mig.

Sedan vände sig Johnsrud Sundby direkt till medierna.

– Det enda jag ber om är att ni ska sätta er in i situationen och förstå. Och förhoppningsvis förstå hur orimligt det här är.

Det internationella skidförbundet Fis stöttar Johnsrud Sundby och skriver i ett uttalande att norrmannen "inte ska ses som en dopningsmissbrukare, men att avstängningen är en konsekvens av de stränga antidopningsreglerna".

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning