Sunday Times: Fifa fick över 800 miljoner av Qatar inför valet av VM-värd

Den 2 december 2010 presenterade Fifas ordförande Sepp Blatter Qatar som värd för VM 2022 Bild: AP/Keystone/Walter Bieri, File

Internationella fotbollsförbundet Fifa är igen i blåsväder efter att The Sunday Times avslöjar att Qatar erbjöd över 800 miljoner euro inför omröstningen som gav landet VM-värdskapet.

Tidningen The Sunday Times avslöjar på söndagen att Qatar i hemlighet erbjöd internationella fotbollsförbundet Fifa 400 miljoner dollar (cirka 372 miljoner euro) bara tre veckor innan Fifa-delegaterna röstade fram landet som värd för VM 2022.

Sunday Times har tagit del av dokument som avslöjar att den qatariska statliga tv-kanalen Al Jazeera, som ägs och kontrolleras av den qatariska emiren Hamad bin Khalifa Al Thani skrev under tv-kontraktserbjudandet.

Erbjudandet ska enligt dokumenten innehålla en klausul som skulle ge Fifa 100 miljoner dollar (cirka 93 miljoner euro) utöver intäkterna för tv-rättigheterna ifall Qatar väljs som värd för mästerskapet.

Enligt Sunday Times har Qatar sammanlagt betalat 880 (cirka 820 miljoner euro) miljoner dollar åt Fifa i anslutning till att landet valdes till VM-värd.

Det är inte första gången påståenden om korruption och mutor lyfts fram i samband med att Qatar valdes till VM-värd 2010. Qatar besegrade USA, Australien, Sydkorea och Japan i omröstningen.

Korruptionsskandalen inom Fifa ledde till att flera av förbundets högsta chefer, bland dem ordförande Sepp Blatter, tvingades avgå. Flera av de före detta fotbollsbossarna har dömts för korruption.

VM i Qatar har inte bara kantats av korruptionsmisstankar. Också arbetarnas förhållanden på byggarbetsplatserna i VM-landet har fått skarp kritik av människorättsorganisationerna.

Gästarbetarnas grundläggande rättigheter har kränkts, säkerheten på byggarbetsplatserna är minst sagt bristfällig, arbetarnas anställningsvillkor har jämförts med slavarbete och de mest dystra rapporterna talar om upp till 3 000 döda arbetare kopplade till VM.

Qatar saknar ett demokratiskt system, utländsk arbetskraft har begränsade rättigheter och kvinnor förtrycks och diskrimineras i landet.

Hittills har varken människorättsfrågor, korruption eller de många dödsfallen kopplade till VM-byggena fått Fifa att reagera.

Det finländska landslaget höll träningsläger i Qatar i vintras. Riku Riski valde att inte delta med hänvisning till etiska skäl. Bollförbundet såg däremot inget problematiskt i att förlägga lägret till det kontroversiella landet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning