Sumobrottning och saft – det här ska locka unga i sommar

Ungdomar på stranden i Sandudd på skolavslutningen i år. Huvudstadsregionens städer bjuder på en hel del evenemang också under sommaren. Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

Ungpride, mopedverkstad och husdjur. Städerna i huvudstadsregionen bjuder på många gratis aktiviteter för ungdomar. HBL samlade tipsen från Helsingfors, Esbo och Vanda.

Enligt chefen för regional ungdomsservice i Esbo Lasse Raivio finns det en efterfrågan på lättillänglig och kostnadsfri ungdomsverksamhet också på sommaren.

– I vårt sommarverksamhetsutbud i Esbo försöker vi utgå från att ordna också annat än bara sommarläger och -kurser. Vi satsar på avslappnad verksamhet bland annat i form av pop–up-evenemang på till exempel stränder och i köpcentrum där många ungdomar vistas på sommaren, säger Raivio.

Det är stadens ungdomsarbetare som organiserar små evenemang på platser där unga samlas. Programmet är inte invecklat, det kan handla om bollspel eller bara trevlig samvaro.

Ungdomsgårdarna i Esbo håller öppet en del av sommaren och där finns möjlighet till biljard- och bordtennisspel, konsolspel eller att bara umgås med kompisar.

Men Esbo satsar också på att nå ut till unga utanför ungdomsgårdarna i form av en "ungdomsgård på hjul". Det är frågan om en skåpbil som fungerar som ett rörligt verksamhetsställe. Bilen är fullastad med bollspel och annan idrottsutrustning, spelkonsoler och ett set med vadderade sumobrottningskostymer. Det bjuds på kex och saft.

Ungdomsarbetarna som kör bilen besöker stränder och andra platser där ungdomar samlas under sommaren, men de unga kan också själv kontakta bilen per telefon eller Whatsapp och be den komma till ett visst ställe, berättar Raivio.

Också i Vanda kör två stycken skåpbilar med spel, aktiviteter och musik omkring till platser som är populära bland ungdomar. Den ena bilen rör sig i Dickursbyområdet, den andra kring Korso och Björkby.

Svårt veta vad unga vill ha

Enligt Raivio är det dock ibland svårt att förutspå var ungdomarna samlas. Ofta är det stränderna som gäller men på sistone har hängande i olika köpcentrum igen blivit populärt.

– Ungdomarnas favoritplatser varierar en hel del. Emellanåt är det ungdomsgårdarna som lockar men just nu verkar köpcentren vara riktigt populära. I köpcentern finns ju numera så mycket annat än bara butiker. Dessutom gillar ungdomarna ofta att samlas på ställen där det finns mycket annat folk.

En utmaning för ungdomsarbetarna är att försöka möta den breda efterfrågan på olika sorters ungdomsverksamhet. Allt kan inte passa för alla, då intresserar det ingen, säger Rufus Vahanen, verksamhetsledare för Helsingfors svenska ungdomsarbete.

– Ungdomar är ingen homogen grupp som skulle vilja samma sak. Däremot finns det ju trender som kommer och går. Och när vi vuxna precis kommit något på spåret vänder det igen – kanske det är just därför det vänder, säger Vahanen och fortsätter:

– Det viktigaste är kanske inte vad man gör, utan hur man gör det. Vår egentliga uppgift är ju inte att arrangera verksamhet, snarare att ge verktyg och möjligheter till det.

Gatukonst i Mattby

I Esbo ordnas en gatukultursvecka på servicetorget i köpcentret Iso Omena i Mattby nästa vecka. Evenemanget Espoo street art är riktat till ungdomar och bjuder på många olika workshoppar med bland annat dans, graffitimålning och en verkstad där man får lära sig skriva raplyrik. Ungdomsledaren och dj:n Glenn Grip lär grunderna i dj-arbete och dess teknik.

– Det skulle nog få finnas ännu mera program för ungdomar på somrarna för nog är det klart att det finns en efterfrågan på det bland de unga, säger Grip.

Se faktarutan nedan med tips på ungdomsverksamhet i huvudstadsregionens städer i sommar.

Helsingfors

Johns Skate-camp besöker olika skateparker i staden 27.-29.6. kl. 11-17.

Ungpride i Happi, Sörnäs strandväg 31, öppet torsdagar i juni 17.30-21 och under hela Prideveckan

Barnens trafikstad i Mejlans/Dal, söndag-fredag kl. 10-16

Fallkulla husdjursgård öppet alla dagar kl. 10-15

Ungdomsledare på plats på Kvarnbäckens fotbollsplan vardagar kl. 12-16.

Ungdomsledare ordnar olika program bredvid skateparken i Rönnbacka alla vardagar kl. 11-18, bl.a. fotboll tisdagar och torsdagar.

Esbo

Gatukonstevenemanget Espoo Street Art i Iso Omena 12.-16.6.

Ungdomsgårdarna har varierande öppettider under sommaren. Mera info på stadens hemsida.

Ungdomsgårdarnas pop–up-evenemang på olika stränder och i köpcentrum.

Mopedverkstad i Gräsa hantverkscenter hela juni.

"Ungdomsgården på hjul", Unga Esbo-skåpbilen åker runt i staden och erbjuder liknande verksamhet som ungdomsgårdarna. Bilens personal kan kontaktas på 043-824 95 49.

Vanda

Ungdomsgårdarna är öppna också under sommaren och erbjuder utfärder, läger, idrott, hantverk och annat för 9-17 åringar. En del utfärder är svenskspråkiga.

Svenskspråkiga ungdomsgårdar är Helsinggård och Cafe F.

Två stycken skåpbilar rör sig i Dickursby respektive Korso-Björkby. De är pop-up-ungdomsgårdar likt den i Esbo och kan kontaktas på sociala medier via @nutapakutiksi (Dickursby) och @nutapaku (Korso-Björkby) eller per telefon 040-837 62 33.

Efter midsommar öppnar en container i Myrbacka med liknande verksamhet som vid ungdomsgårdarna.

I Backas finns möjlighet till stadsodling och smådjursverksamhet.

Källor: Städernas ungdomssektorer.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning