Summorna trappades upp sedan 2014 - dyrare mandat för SDP, Gröna och VF

Den totala summan som lagts på valkampanjer för de invalda i Europaparlamentet har stigit sedan EU-valet 2014.

För fem år sedan hade de invalda lagt sammanlagt 833 000 på sina EU-valkampanjer – i år hade summan stigit med hundra tusen till 928 000.

Ett SDP-mandat kostade i snitt över trettiotusen mer än i förra valet. De grönas mandat var också dyrare, men partiet fick ett mandat till jämfört med 2014. Vänsterförbundet mångfaldigt dyrare kampanj förklaras främst av att Silvia Modig hade en betydligt större valbudget än vad VF-kandidater haft i förra valet eller hade nu. Modig hade efter att ha fallit ut i riksdagsvalet bara en dryg månad på sig att föra kampanj för EU-valet.

De billigaste vunna mandaten hade Sannfinländarna, de dyrast Samlingspartiet. Båda partiernas invalda hade dock använt mindre pengar än i förra valet. Också SFP:s Torvalds och Centerns invalda kandidater hade i år blivit invalda med mindre budgetar än för fem år sedan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning