Sultan söker stöd genom sharialagar

Bruneis sultan Hassanal Bolkiah. Bild: TT/AP/Wong Maye-E

Brunei återinför strikta sharialagar där otrohet och homosexualitet kan straffas med döden genom stening. Syftet är att stärka den enväldige sultanens popularitet bland konservativa krafter när landets ekonomi sviktar, anser experter.

– Brunei håller på att bli Sydostasiens Saudiarabien, säger Bridget Welsh vid John Cabot-universitetet i Rom, som är expert på regionen.

Sultan Hassanal Bolkiahs regim stöttar sig allt mer på religiös legitimitet för att tilltala en konservativ islamism, vilket ytterligare underblåses av en försvagning av landets ekonomi, anser Welsh.

Oljan sinar

Det före detta brittiska protektoratet, med omkring 400 000 invånare, har dykt ned i en recession sedan oljepriset sjunkit de senaste åren och råoljereserverna i landet sinar.

Steget med att återinföra den nygamla lagstiftningen, som befaras skrämma bort en del västerländska investerare, ses av analytiker också som ett sätt att vända sig mot Kina. Kina genomför redan stora investeringar i landet och är känt för att inte kritisera sina handelspartner för brott mot mänskliga rättigheter.

Bland kinesiska mångmiljardinvesteringar ingår ett oljeraffinaderi och byggen av en damm och en motorväg i Brunei.

Världen fördömer

Landet blir nu först i regionen med sharialagar på nationell nivå. Det är dock oklart om det strängaste straffet – stening till döds – kommer att tillämpas i praktiken. Dödsstraff genom hängning har länge funnits i landet, men senast det tillämpades var 1957, enligt människorättsorganisationen The Brunei Project.

Amnesty International fördömer återinförandet av sharialagar, men anser att Brunei i praktiken övergivit dödsstraffet.

Frankrike uppmanar Brunei att dra tillbaka lagändringen, och bibehåller moratoriet kring dödsstraff. FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet kallar lagarna för grymma och inhumana, och kräver även hon att de dras tillbaka. Celebriteter som den amerikanske skådespelaren George Clooney och den brittiska poplegenden Elton John uppmanar till en bojkott av nio Brunei-ägda lyxhotell runt om i världen.

Det oljerika Brunei består av två avskilda delar på nordvästkusten av ön Borneo i Sydostasien. Landet styrs av en sultan och är i praktiken en enväldig monarki.

Efter att ha varit brittiskt protektorat fick landet utökat självstyre och en egen grundlag 1959, och det hölls parlamentsval 1962. Sedan sultanen vägrat sammankalla parlamentet utbröt uppror, och sultanen införde undantagstillstånd som ersatte stora delar av grundlagen. 1984 upphörde det brittiska protektoratet helt. Undantagstillståndet har sedan dess förnyats varje år.

Sedan 2004 har parlamentet träffats ett par gånger varje år, och sultanen utser själv 30 av dess 45 medlemmar.

Levnadsstandarden är hög, med gratis sjukvård och utbildning och ingen inkomstskatt. Demokratiska rättigheter är mycket begränsade. 2014 införde landet den första av tre faser av sharialagar.

Oljan, som på 1970-talet gjorde landet till det rikaste i regionen, håller på att ta slut och Brunei strävar efter att hitta andra inkomstkällor.

Källa: Globalis

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning