Sulo Aittoniemi är död

Sulo Aittoniemi. Bild: Kalle Parkkinen

Tidigare riksdagsledamoten Sulo Aittoniemi har avlidit.

Aittoniemi, 79, dog i Tammerfors på torsdagen efter en plötslig sjukdomsattack. Det var sonen Janne Aittoniemi som informerade om faderns död.

Åren 1987–2003 var Aittoniemi riksdagsledamot för bland annat Landsbygdspartiet och Centern. De sista fyra åren i riksdagen var han ensam medlem i sin egen grupp.

Som riksdagsledamot blev han känd som en hårt arbetande men samtidigt kontroversiell politiker. Bland annat hans invandringsfientliga åsikter upprörde många.

Före politikerkarriären jobbade han som polis, bland annat som överkommissarie och som Centralkriminalpolisens regionchef i Tavastland.

År 2003 lämnade Aittoniemi riksdagen. Efter det var han något av en kulturell mångsysslare: han spelade in en skiva med Mikko Alatalo, skrev böcker och medverkade också i en sommarteater.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54