Suhonen knackar på landslagets dörrar

20-åriga Verneri Suhonen var en ljusglimt i herrarnas sprint. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Finlands skidlandslag håller på att inleda ett generationsskifte och det finns ett brinnande behov för unga talanger. 20-åriga Verneri Suhonen stod i sprinten för karriärens bästa världscupplacering och visade framför sin hemmapublik att han är att räkna med då landslaget för nästa säsong tas ut.

Ristomatti Hakolas femteplats i herrsprinten må ha varit lördagens finaste finländska prestation men bland de fyra herrar som tog sig vidare från kvalet fanns också ett par andra ljusglimtar. Anssi Pentsinen kämpade sig till semifinal medan Martti Jylhä och Verneri Suhonen blev utslagna i kvartsfinalheaten. Nöjdast av alla: Verneri Suhonen, som stod för sin unga karriärs bästa världscupplacering.

20-åringen följde upp sin 30:e plats i sprinten i Seefeld för en dryg månad sedan med en 27:e placering i Lahtis. Suhonen kan mycket väl vara nästa unga idrottare som slår igenom.

– Åtminstone har de senaste världscuptävlingarna gått vägen. Poäng blev det så att det skrällde om det. Vi får ju se sen då nästa års landslagstrupper offentliggörs men nu har jag kunnat utmana, eller åtminstone hänga efter, våra toppåkare, säger Suhonen.

Lahtissonen Suhonen, som representerar Hollolan Urheilijat-46, njöt för fullt av skidfesten på Lahtisstadion.

– Det var fint att få skida här på hemmastadion. Fulla läktare och allt. I fjol fick jag vara med och se på från åskådarperspektiv men nu är jag själv och tävla. Det är fint att se att skidsport intresserar i Lahtis, säger Suhonen leende.

Vill vara mångsidig

Efter att Suhonen för ett år sedan avklarat sin militärtjänst har han satsat på idrotten på full tid. I bagaget har han en hög finska juniormästerskap samt en femteplats i JVM och en niondeplats i U23-VM. De största framgångarna har kommit i sprint, men någon renodlad sprinter vill Suhonen inte vara.

– Jag vill vara en allroundåkare. Men sprinten är – som Ristomatti brukar säga – en kul gren då man klarar sig.

Majoriteten av de finländska landslagsåkarna är bättre på att skida med klassisk stil. Suhonen är ett undantag.

– Ärligt sagt så är min skejt bättre. Min parstakning är stark men annars har jag ännu mycket att jobba på med min klassiska stil.

I sitt heat i sprinten, där också Jylhä och Pentsinen medverkade, hängde Suhonen med rätt bra.

– Det kändes bra och det var kul att märka att jag kunde stå emot i motluten och på de flacka delarna av banan. I nedförsbackarna måste jag vara bättre. Man får mycket bra lärdom av de här tävlingarna, säger Suhonen.

Nästa för Suhonen blir junior-FM, en sprinttävling som Internationella skidförbundet ordnar i Kina och senior-FM.

– FM är ett av säsongens huvudmål.

Framtiden ser ljus ut för denna unga talang. I nästa års planer finns studier sannolikt i Rovaniemi.

– Det är businesstudier som intresserar mig. Gärna i Rovaniemi. Det skulle ge en extra kick att flytta och få lite ny träningsmiljö, säger Suhonen som vi med mycket stor sannolikhet får se mera av i världscupen nästa säsong.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning