Suget efter nya bilar i EU är tillbaka

Efter en dipp i mars har intresset för nya bilar återhämtat sig enligt ny statistik. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Efter ett minskat intresse för ny bil i mars, har vinden vänt. Antalet nyregistrerade bilar inom EU är åter på plus jämfört med i fjol.

Intresset för bilmarknaden fick en rejäl återhämtning i april men planade ut under maj, enligt ny statistik från bilorganisationen Acea.

Framför allt var maj en bra månad för Bulgarien, Litauen och Rumänien, men det från jämförelsevis blygsamma volymer. Däremot tappade den tyska marknaden en hel del i maj och backade 5,8 procent jämfört med maj 2017. Antalet nyregistreringar i Tyskland hittills i år totalt sett ökat med 2,6 procent.

Den totala bilden av årets fem första månader är ändå att antalet nyregistrerade bilar inom EU ökade med 2,4 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det innebär 6 879 885 nyregistrerade bilar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning