Suga vald till Japans premiärminister

Yoshihide Suga är nu också formellt utsedd till Japans premiärminister. Bild: Eugene Hoshiko/TT-AP

Japans parlament har röstat fram Yoshihide Suga som landets näste premiärminister, efter den avgående Shinzo Abe.

– I enlighet med resultaten har kammaren beslutet att utse Yoshihide Suga till premiärminister, sade underhusets talman Tadamori Oshima till ledamöterna då alla röster räknats, enligt nyhetsbyrån AFP.

Suga valdes med 314 av 462 giltiga röster. Han bugade djupt då resultatet applåderades, men gjorde inget omedelbart uttalande.

Statsfullmäktige i Yokohama

71-åringen, som tidigare har varit statsråd med samordningsansvar i Shinzo Abes kabinett, valdes i måndags till partiledare för regeringspartiet Liberaldemokatiska partiet (LDP). Han har en politisk bakgrund i Yokohamas stadsfullmäktige och det japanska parlamentet, där han tog plats 1996.

Via en rad olika ministerposter blev Suga Shinzo Abes högra hand under dennes tid på premiärministerposten. Han har beskrivits som en pragmatiker snarare än en ideolog, och då han står Abe nära väntas valet inte innebära någon större kursomläggning för LDP eller Japan. Han har själv sagt att han kommer att prioritera att hålla pandemin stången och få snurr på landets ekonomi.

– För att ta oss igenom krisen och ge japanska folket något slags lättnad måste vi skörda framgångarna av det som premiärminister Abe har genomfört, sade han efter partiledarvalet i måndags, enligt AFP.

Ny(gammal) regering

Suga presenterade kort därefter sin nya regering – en regering med en medelålder på 60 år och endast två kvinnor.

I mångt och mycket blir regeringen en fortsättning på Abes regering då flera ministrar stannar kvar på sina poster. Bland dessa finns finansminister Taro Aso, utrikesminister Toshimitsu Motegi, OS-ministern Seiko Hashimoto samt klimatministern Shinjiro Koizumi.

Sugas yngre bror Nobuo Kishi blir ny försvarsminister, han tar över efter den nuvarande Taro Kono som i stället kommer bli reformminister.

Nuvarande hälsominister Katsunobu Kato, en nära vän till Suga, kommer att ta över rollen som kabinettssekreterare.

Nästa japanska val är planerat till 2021, men vissa spekulerar i att ett nyval kan komma redan i år. Då är det 71-årige Suga som ska vara det liberaldemokratiska affischnamnet.

Yoshihide Suga, 71. Sedan den 16 september Japans premiärminister.

Suga är son till en lantbrukare och har vuxit upp på en jordgubbsgård i Akita-prefekturen i norra Japan. Valdes in i Yokohamas stadsfullmäktige 1987 och i Japans parlament 1996. Har haft flera ministerposter under Shinzo Abes tid som premiärminister, senast en statsrådspost med ansvar för samordning.

Börjar arbetsdagen med att läsa alla de stora japanska dagstidningarna. Därefter gör han hundra sit-ups och tar en fyrtio minuter lång promenad, berättade han i en intervju med Nikkei i fjol. Innan läggdags i parlamentets logement blir det ytterligare hundra sit-ups.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning